Deze slaaphoudingen zijn (minder) goed voor uw lichaam
Publicatiedatum: 6 april 2022
Iedereen heeft wel een favoriete slaappositie. Echter zijn bepaalde slaaphoudingen goed en minder goed voor uw lichaam. Welke dat zijn, leggen wij u uit.
Slaap is van levensbelang
Slaap is belangrijk, zelfs van levensbelang. Een goede nachtrust zorgt namelijk voor minder vermoeidheid overdag en heeft een positief effect op het immuunsysteem. Dat vertelt slaapexpert Els van der Helm in een eerder verschenen artikel op MAX Vandaag. Ook benoemt de Hersenstichting dat goed slapen ervoor zorgt dat emoties van de dag verwerkt kunnen worden en dat u onthoudt wat u overdag heeft geleerd.
Error: Ongeldige post ID.Slaaphoudingen
De manier waarop u slaapt kan de kwaliteit beïnvloeden. Slaap performance coach Floris Wouterson vertelt op de website van verzekeraar Zilveren Kruis dat een slaaphouding de bloedstroom naar het hoofd, de stabiliteit van de wervelkolom, de aanmaak van hormonen en het herstel van de tussenwervelschijven bepaalt. Volgens de coach is het daarom belangrijk om in de juiste positie te liggen. Dat betekent op de linkerzij. Op die manier kunnen het lijf en de wervelkolom het best ontspannen en herstellen. Essentieel is daarbij dat u een hoofdkussen heeft dat uw nek goed ondersteunt, anders kan er te veel druk komen te staan op uw wervels.
Slechtste slaaphouding
Dat er een goede slaaphouding is, betekent ook dat er een slechte is. Volgens de slaapcoach is op de buik slapen niet zo geweldig voor het lichaam. Wanneer u in deze houding slaapt, ligt uw nek in een onnatuurlijke hoek en zakt uw onderrug te ver door. Daardoor komt er te veel druk te staan op uw wervels en belast u uw rug. Een zachter matras kan er volgens Wouterson voor zorgen dat u minder snel op uw buik gaat liggen, omdat uw onderrug dan naar beneden zakt. Dit voelt sneller oncomfortabel, waardoor u eerder geneigd bent om van positie te veranderen.
Error: Ongeldige post ID.Wel of niet slapen op de rug?
Naast de zij – en buikslapers, zijn er ook veel mensen die op hun rug de nacht doorbrengen. Op zich is dat een prima houding, maar u moet opletten dat uw hoofdkussen niet te dik is. Als dat wel het geval is, kan het bloed niet goed naar het hoofd stromen. Bovendien kunnen rugslapers volgens de website Thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, meer last krijgen van slaapapneu. Dat houdt in dat u tijdens uw slaap regelmatig adempauzes heeft. Deze duren ongeveer 10 seconden per keer en vinden minimaal 5 keer per uur plaats. Hierdoor kan de kwaliteit van uw nachtrust verminderen, waardoor u minder goed uitgerust raakt. Vermoedt u dat u last heeft van slaapapneu? Neem dan contact op met uw huisarts.
(Bronnen: Zilveren Kruis, de Hersenstichting, Thuisarts.nl, Eigen archief / Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik slaap het grootste deel van mijn leven op mijn rug met een heel plat kussen. Ook wanneer ik in de nacht weleens wakker ben, sta ik toch uitgerust op. Voor mij is rugslapen de fijnste manier om mijn lichaam totaal te kunnen ontspannen.
Ook gaan ontspanningsoefeningen het makkelijkst wanneer je op je rug ligt.
Ik slaap bijna altijd op mijn rug met een vrij plat kussen en dat belet me uitstekend. ik slaap dat zeer rustig en daar bijna nooit wat te zien is aan het beddengoed na het opstaan. Ik slaap dan zeer snel in en voel me zeer ontspannen. Slaap ik niet op mijn rug, dan is mij 2e voorkeurpositie de rechterzij…., meestal al het buiten wat rumoerig is. 1 oor is dan uiteraard bedekt en dat scheelt geluid.
Natuurlijk zullen er minder goede houdingen.om te slapen, zoals op de buik. Maar wat t meest essentieel is, dat je uberhaupt slaapt. Toevallig is dat bij mij op de rechter zij en als het te lang duurt voordat ik inslaap, draai ik lekker op mijn buik met mijn hoofdkussen opzij. Op deze manieren slaap ik het best. Houdingen zoals op mijn linker zij of liggend op mijn rug, houden mij uit de slaap!
Op mijn 10de, in 1954, heb ik een herstelvakantie doorgebracht in een tehuis in Heelsum. In de bossen, omdat ik aan de zee wonend, voor de tweede keer bijna gestorven was aan een gelijktijdige longenontsteking en pleuritis. Als slaaphoudings- instructie van de verpleegsters moesten wij op onze rechterzij liggen. Dat had te maken met de ligging, de zwaarte en het functioneren van onze organen in de buik en van het hart in de nacht. Dat ben ik mijn hele leven, nu bijna 78, blijven doen. Ik slaap mijn hele leven geweldig goed. Ik begrijp daarom het advies om op de linkerzij te gaan slapen totaal niet. Ik ben benieuwd naar uw reactie.
Beste leovank, bedankt voor uw reactie. Voor de linkerzij geldt dat dit wordt aangeraden als beste slaaphouding, omdat dit de meeste positieve effecten op het lichaam heeft. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er redenen kunnen zijn waarom een andere houding voor u persoonlijk beter is. Fijn om te lezen dat u een erg goede nachtrust heeft.
Ik heb ooit ergens gelezen dat de linkerzij de beste positie was omdat de pomp voor de bloedsomloop (het hart) dan onderin het ‘systeem’ zit. Om de een of andere reden was dat effectiever. De technische uitleg is mij helaas niet bijgebleven.
Dit scheen overigens ook voor b.v. het centrale verwarmingssysteem in een huis te gelden. Daar staan de pompen echter meestal op zolder, wat dus niet het meeste efficiënte zou zijn.
Je draait toch in je slaap? Ik wel in ieder geval.
Graag zou ik willen weten wat precies de voordelen zijn van op de linkerzij slapen.
Ook in de reactie aan leovank vertelt u dit niet. Heeft het met hart te maken?
Ik heb ooit ergens gelezen dat de linkerzij de beste positie was omdat de pomp voor de bloedsomloop (het hart) dan onderin het ‘systeem’ zit. Om de een of andere reden was dat effectiever. De technische uitleg is mij helaas niet bijgebleven.
Dit scheen overigens ook voor b.v. het centrale verwarmingssysteem in een huis te gelden. Daar staan de pompen echter meestal op zolder, wat dus niet het meeste efficiënte zou zijn.
Ook mij is altijd verteld om op de rechterzijde te slapen omdat het hart, dat links iets uit het midden van het lichaam klopt, dan het minst belast wordt. Tot ‘grote jaloezie’ van mijn vrouw slaap ik in de regel, nadat ik op die zijde ben gaan liggen, meestal binnen enkele minuten. Vooraf heb ik dan wel zo’n vijf minuten op mijn rug een rustige maar stevige ademhaling gedaan. Ik slaap dan in een ruk door tot de ochtend. Zelfs voor een evenueel toiletbezoek hoef ik ’s nachts niet wakker te worden omdat ik ondanks mijn leeftijd gezegend ben met een goed werkende prostaat. Maar da’s een ander verhaal.
Dank Rien, dat was iets wat ik dan verkeerd begrepen heb. Maar oke, dan heb ik dus geluk dat ik EN een geen luie blaas heb, EN een goede prostaat (en dat is niet arrogant bedoeld)!
beste bourkiba als je in de nacht moet gaan plassen, heeft niets met de prostaat te maken maar met een luie urine blaas. de prostaat is voor je erectie.
Antoin
Ik slaap altijd op mijn linker kant incl. Een slaapkussen en dat leg ik soms tussen mijn benen en soms tegen mijn bordt. Ik blijf de hele nacht zo liggen. Wordt Zelder wakker. Slaap elke nacht van 12 uur nachts tot +/- 8.30 uur. Al jarenlang en ik ben 84 jaar oud.