Deze gezondheidsvoordelen kan de sauna voor u hebben.

Deze gezondheidsvoordelen kan de sauna voor u hebben

Voor de één een zegen, voor de ander een straf: een bezoek aan de sauna. Toch kan het bezoeken van zo’n snikhete cabine ook gezondheidsvoordelen hebben. Mits u zich aan bepaalde mitsen en maren houdt.

Een saunabezoek zet uw lichaam aan het werk

Organen hebben een lichaamstemperatuur van 37 graden nodig om goed te functioneren. In een sauna kan de temperatuur oplopen tot 90 graden en daarmee stijgt de lichaamstemperatuur vaak tot zo’n 39 graden. Na deze ophoging is het belangrijk voor uw lichaam om weer af te koelen. Doe dit wel in stapjes om een ’te grote shock’ voor het lichaam te voorkomen. Bijvoorbeeld door eerst naar buiten te gaan en onder de douche geleidelijk af te koelen (van beneden naar boven), om vervolgens het dompelbad in te gaan.

Maar precies deze wisseling van warm naar koud is wel datgene dat goed is voor de gezondheid. Paradoxaal genoeg komt dat doordat hitte en kou ‘stressoren’ zijn voor uw lichaam. Ze stellen het voor een uitdaging, omdat het zich moet aanpassen. De inwendige processen die daarmee gepaard gaan, kunnen vervolgens een gunstig effect hebben op uw gezondheid.

etiquette in de sauna
Lees ook: Etiquette in de sauna: dit zijn de (ongeschreven) regels bij een saunabezoek

Koortsreactie zorgt voor minder infecties

De ‘koortsreactie’ die met een saunabezoek in gang wordt gezet, zorgt er verder voor dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Witte bloedcellen zijn onderdeel van de afweer in ons lichaam, dus dat is goed. Ook worden die witte bloedcellen vervolgens nog actiever. Het gevolg daarvan is minder infecties. Hier is wel een kanttekening bij: u moet dan regelmatig gaan.

Warmte heeft een ontspannende werking

Een andere belangrijke lichamelijk reactie tijdens een saunabezoek is het uitzetten van uw bloedvaten, waardoor uw bloeddruk kan dalen. Dat zorgt voor ontspanning. Daarnaast is de sauna vaak een rustmoment voor uzelf, want: geen afleidende telefoon of strakke deadlines.

In tegenstelling tot het uitzetten van bloedvaten bij warmte, kunnen de bloedvaten bij bijvoorbeeld een koude douche juist vernauwen. Ook dit kan gezondheidsvoordelen hebben. Meer hierover leest u in dit artikel.

Saunabezoek reinigt de huid

De hoge temperatuur in een sauna zorgt er ook voor dat poriën zich openen. U gaat zweten en op deze manier reinigt het de huid. Naast dat u veel vocht verliest, wordt ook overtollig talg en ander vuil afgevoerd. Wel is het belangrijk om het vochtgehalte na de sauna vervolgens weer op peil te brengen met het drinken van water. Alcohol werkt uitdrogend en wordt daardoor afgeraden.

In sommige gevallen saunabezoek goed voor het hart

Volgens Hartpatiënten Nederland wijst medisch onderzoek uit dat regelmatig saunabezoek de hartconditie kan verbeteren. Dit kan een verminderde kans op hartfalen als gevolg hebben. Alleen geven zij ook aan dat dit zeker niet voor iedereen van toepassing is. Zeker voor hartpatiënten zijn er ook risico’s, dus overleg altijd met uw arts.

Voor sommige mensen werkt de sauna averechts

Daarnaast doen ook mensen met een andere medische aandoening en vrouwen die zwanger zijn er goed aan om voorafgaand aan een saunabezoek altijd een arts te raadplegen. Ook wanneer u niet goed tegen (extreem) warme temperaturen kunt is het minder verstandig om naar de sauna te gaan. U maakt dan het stresshormoon cortisol aan, wat juist weer remmende effecten op het immuunsysteem heeft.

(Bron: Archief, Consumentenbond, Een Vandaag, ASR, Men’s Health. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Andre says:

    Ik heb ca 20 jaar een eigen sauna , maak er 2 maal per week gebruik van. Sinds die tijd ben ik nauwelijks nog verkouden geweest of griep gehad

    Amar says:

    Ik heb ook een eigen Finse sauna. Lekker mijn eigen luchtje gebruiken: teer (ja echt Fins!!), eucalyptus. Ik waan me dan in Finland! Een heerlijke luxe!!