Deze geneesmiddelen zijn handig om altijd in huis te hebben
Publicatiedatum: 29 oktober 2021
Voor eerste hulp bij ongevallen hebben we over het algemeen wel pleisters in huis. Maar wat als u hoofdpijn of pijn in de spieren heeft, welk geneesmiddel kunt u dan het beste nemen? Om dit soort eerste pijntjes op te kunnen lossen is het handig om een aantal geneesmiddelen standaard in huis te hebben.
Niet te veel geneesmiddelen
Om voor elke pijn een medicijn in huis te halen, is misschien wat overdreven. Toch is het wel handig om een aantal zaken in huis te hebben. Schaf er niet teveel van aan, want geneesmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum. Het is zonde om ze weer weg te moeten gooien, want neem geen medicijnen in waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Paracetamol
Zo’n beetje hét middel wat u voor veel pijnsoorten in kunt zetten is paracetamol. Het is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek, maar ook in de supermarkt. Paracetamol is een goede pijnstiller en werkt ook koortsverlagend. Een volwassenen mag er maximaal 6 (à 500 mg) in 24 uur. Heeft u hevige pijn, neem er dan 2 per keer in. U kunt bij aanhoudende pijn gedurende een bepaalde tijd 2 extra tabletten per dag innemen, dus 8 à 500 mg. Maar doe dit niet te lang en overleg dit eerst met uw huisarts of apotheker. Het maakt niet uit waar u dit geneesmiddel koopt, want het verschil tussen een huismerk of merk is er eigenlijk niet.
Wees voorzichtig met het gebruik van ibuprofen
Een andere pijnstiller is ibuprofen. Dit middel wordt niet direct aangeraden. Het is weliswaar een goede pijnstiller, maar dit geneesmiddel kent een aantal nadelige bijwerkingen. Het kan bijvoorbeeld behoorlijke schade aan de maag geven. Overleg eventueel met uw huisarts (of apotheker) over het gebruik van ibuprofen. Want die kan er een maagbeschermer bij voorschrijven of een alternatief aanbieden.
Maagtabletten
Heeft u regelmatig last van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel? Dan kan een maagtablet helpen. Overleg met uw huisarts welke het beste bij u past, want maagtabletten kunnen de werking van andere geneesmiddelen remmen. Ga dus altijd na of het samen kan met de medicijnen die u inneemt. Dit kunt u ook overleggen met uw apotheker.
Neusspray
Nog zo’n geneesmiddel wat handig is om in huis te hebben is een neusspray. Een goede oplossing bij een verstopte neus. Het advies is om een spray te kopen met een zoutoplossing. Deze spray reinigt de neus en heeft verder geen medicinale werking. De neussprays met xylometazoline zijn maar beperkt houdbaar en mag u ook niet langer dan een week achtereen gebruiken. De spray heeft ook nog eens een verslavende werking bij langduriger gebruik. Dus alleen gebruiken als het door de huisarts wordt voorgeschreven en dan ook alleen de aangegeven tijd.
ORS
Voor wie nog weleens last heeft van de stoelgang is het goed om ORS in huis te hebben. ORS is een mengsel van zouten en glucose (druivensuiker). Het geneesmiddel voorkomt dat u uitdroogt als u aan de diarree bent, maar ook als u veelvuldig moet overgeven. U neemt het in met (schoon)kraanwater.
Middel tegen jeuk
Wat ook aan te raden is, is een middel tegen jeuk. Bijvoorbeeld tegen insectenbeten. Maar ook iets tegen de blaasjes van de eikenprocessierups. Zeker als u er regelmatig op de fiets of lopend op uit gaat in de maanden dat de rups actief is. Het is dan fijn om een middel te hebben wat verkoelend, verdovend en verachtend werkt. Vraag ernaar bij de drogisterij of apotheek.
EHBO
Verder is het goed om een aantal EHBO zaken in huis te hebben als pleisters, een thermometer, een pincet om splinters te verwijderen, een tekentang (of speciale kaart waarmee u ze kunt verwijderen), ontsmettingsmiddel, steriele gaasjes en een hot-cold-pack (voor zwelling of kneuzing). Let bij alle artikelen en geneesmiddelen op de houdbaarheidsdatum en gebruik de middelen niet als de datum gepasseerd is.
Twijfelt u of u een geneesmiddel kunt gebruiken, overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker!
(Bron: Nu.nl, Margriet, Consumentenbond, Thuisarts)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor paracetamol geldt het maximum van 6 tabletten a 500 mg, oftewel 3 gram per 24 uur. Per hoge uitzondering kan 4 gram, 8 tabletten van 500 mg gebruikt worden gedurende zeer korte tijd. Dit kan namelijk serieuze leverschade tot gevolg hebben. Onder lange tijd gebruik wordt 4 tabletten, ofwel 2 gram per 24 uur aanbevolen.
Groeten van een farmaceut.
Beste Elandjager59, bedankt voor uw reactie. We hebben de tekst aangepast.
een zoutoplossing is makkelijk zelf te maken met wat zout in kokend water. Even laten afkoelen en pipetflesjes kan je zo bij de apotheek halen.
Zoutoplossing werkt perfect. Ik stop mijn neus in een kopje met zoutoplossing en inhaleer de oplossing,tot achter in mijn keel en mijn neus blijft wel een paar uur open
Mijn ervaring met geneesmiddelen; niet te vlug weggooien. Pas weg gooien als ze niet meer werken.mijn buurman had las mogen, hele nacht net of er zand in zat en niet geslapen. ik kom daar s’morgens binnen en ben mijn tubetje oog zalf gaan halen. In beide ogen zalf gedaan en na een half uur alle pijn weg. Bleek de zalfal 12 jaar over de houdbaarheids datum te zijn. ik heb het tubetje weer in mijn medicijn kast geplaatst
Vooral droge medicijnen in tabletvorm gaan zeker veel langer mee. Zalven beter koel bewaren. Met oogzalf zou ik toch maar voorzichtig zijn. Ogen zijn erg gevoelig. En vooral geen corticoide zalf gebruiken. Bij mogelijk letsel, bezoek aan oogarts niet uitstellen. Je kan snel blind worden bij uitstel of verkeerde behandeling.