Deze bacteriën (en andere organismen) leven op uw gezicht
Publicatiedatum: 7 juli 2020
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. En hoewel u dat op het eerste gezicht niet ziet, is het een drukte van belang. Want op onze huid leven miljoenen beestjes. Ook op de huid in ons gezicht leven bacteriën en gisten, schimmels en mijten. Een groot deel van deze beestjes zijn niet eens met het blote oog te zien. Maar is dit slecht nieuws, of hebben deze organismen ook een functie?
Grootste orgaan
Zoals gezegd is onze huid ons grootste orgaan. Bij een volwassenen kan het wel een oppervlakte van 1,5 tot 2 vierkante meter hebben en wel zo’n 15 tot 20 kilo wegen. De huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Het is ook een belangrijk orgaan, want het beschermt ons tegen ziekteverwekkers, zonlicht, schadelijke stoffen en verwondingen. En dankzij de huid kunnen we voelen en de zweetklieren en bloedvaten in de huid spelen een belangrijke rol bij de regeling van onze lichaamstemperatuur.
Demodexmijt
Op onze huid leven miljoenen beestjes. Van bacteriën en gisten tot schimmels en mijten. Ja, ook mijten. Het gaat hierbij om de demodexmijt. Ze komen voor in haarzakjes en talgklieren. Ze zijn zo klein dat ze alleen onder de microscoop te zien zijn, maar ze kunnen wel voor enorm veel overlast zorgen. Ze veroorzaken onder andere de aandoening rosacea en acneachtige ontstekingen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat de demodexmijt de aandoeningen veroorzaakt, maar ze profiteren er wel van. Ze varen wel bij de beschadigde huid.
Staphylococcus aures
Een andere bacterie die klachten kan veroorzaken is de staphylococcus aures. Deze bacterie bevindt zich niet alleen op de huid, maar ook in de neus. Bij een verminderde weerstand of beschadiging van de huid of slijmvliezen, kan het een infectie veroorzaken. Een bekende staphylococcus aures is de MRSA bacterie. Het lastige aan deze variant is dat hij multiresistent is, dus ongevoelig voor de behandeling met een antibiotica. De staphylococcus aures kan behoorlijke ontstekingen veroorzaken en zelfs dieper het lichaam binnendringen. Toch is contact met deze bacterie niet te voorkomen, ze zitten overal. In onder andere stof, de lucht, kleding en meubilair. Maar bij een goede gezondheid en stabiele weerstand maakt hij geen schijn van kans.
Kan het kwaad
Maar kunnen deze beestjes kwaad? Op zich niet, want samen dragen deze organismen eraan bij dat de huid gezond blijft en dat ziekmakende indringers geen kans maken. Maar zoals gezegd, functioneren ze niet goed, dan kunnen ze schade aan de huid aanrichten. Twijfelt u over wat u heeft of moet doen? Ga dan dan langs bij een schoonheidsspecialist of huidarts en bespreek waar u tegenaan loopt. Veel huidaandoeningen zijn met een andere leefstijl of huidverzorging te verhelpen. Ga niet zomaar zelf aan de slag, laat u goed informeren. U heeft immers maar 1 huid.
(Bron: Telegraaf, Slingerland Ziekenhuis, Uncover Skincar, RIVM)