De Week van de Overgang: tijd om antwoorden te vinden
Publicatiedatum: 11 april 2024
Tijdens de Week van de Overgang (van 8 tot 14 april 2024) wordt stilgestaan bij deze levensfase. Want er gebeurt tijdens de overgang meer dan dat de menstruatie stopt. Dit jaar is het thema: tijd om antwoorden te vinden. Ga op zoek naar de antwoorden voor uw persoonlijke situatie, want iedereen ervaart deze verandering op haar eigen manier.
Vrouwen rond de 50 jaar zitten meestal in de overgang
De overgang kan maar zo 10 jaar in beslag nemen. Vrouwen vanaf 35 jaar krijgen al te maken met een daling van de oestrogeenproductie. Dat is in sommige gevallen dan ook al te merken. De meeste vrouwen die rond de 50 zijn, zitten er over het algemeen middenin. De laatste menstruatie is gemiddeld rond de 51 jaar.
Zijn de termen overgang en menopauze hetzelfde?
De termen overgang en menopauze worden vaak door elkaar gehaald. Maar toch betekenen ze niet hetzelfde. De laatste menstruatie heet de menopauze. En de periode daarvoor heet de overgang.
Voor, tijdens en na
Wie nog niet in de overgang zit, doet er goed aan om er al wel over na te denken en informatie in te winnen. Want er komen symptomen, zoals opvliegers en slecht slapen. Maar ook gewrichtsklachten, depressieve klachten, vergeetachtigheid en problemen met de concentratie worden ermee in verband gebracht. Het is onduidelijk of dat ook komt door de hormoonveranderingen, vertelt dokter Ted in een eerdere column.
Nieuw onderzoek bevestigt dat de overgang ook psychische klachten verergert, net zoals ADHD. Dit wordt begin 2024 bekend gemaakt in Meldpunt. Zij hebben ook de 10 grootste misvattingen over het onderwerp op een rij gezet. Die kunt u hier lezen.
Het is goed om vooraf al hulp te vragen voor tijdens de overgang. Een huisarts of bedrijfsarts kan u hierbij helpen. Zij kunnen ook helpen wanneer u veel klachten heeft wanneer u er vol in zit. Er zijn tegenwoordig ook verpleegkundig overgangsconsulenten of een overgangscoach. Dat is misschien laagdrempeliger. Daarnaast zijn er in deze Week van de Overgang live en online activiteiten op verschillende plekken in Nederland.
Ook is het goed om na te denken wat u gaat doen na deze periode. Sommige vrouwen hoeven weinig te veranderen aan hun leefstijl, omdat ze heel actief zijn, niet roken en gezond eten. Maar andere vrouwen zullen meer moeten wijzigen en oplossingen moeten vinden voor de vele klachten. Komt u er niet alleen uit, laat u hier dan bij helpen.
Podcasts en video over de overgang en de periode erna
MAX-presentator Elles de Bruin heeft zelf ook veel last van de overgang. Daarover maakt ze de podcast Opvliegers. Ze vertelt haar eigen verhaal, maar spreekt ook met experts en andere vrouwen. En daarna komt een andere fase, het 60 zijn. Als vervolg op Opvliegers heeft ze de podcast Zestig gemaakt. Zit u zelf in één van deze fases, dan kan het hulpvol zijn om hier eens naar te luisteren. U bent niet de enige die het meemaakt. Ook dokter Ted heeft een Spreekuur gewijd aan deze levensfase. De video kunt u hier bekijken.
De mannelijke overgang
Ook mannen kunnen in de overgang komen, dit wordt de penopauze genoemd. Meer hierover kunt u hieronder lezen.
(Bron: Week van de Overgang, archief, Meldpunt. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb jaren voor uitzendbureau gewerkt en eindelijk op mijn 40 in vaste dienst dus 17 jaar pensioen opgebouwd en via uitzuigburau.s niets .nu ben ik 68 jaar en 400 pensloen plus aow .ik moet verplicht werken .ik ging 1500 achter uit.dit doet pijn.niet iedereen is voor geluk geboren je kan ook pech hebben.van monteur naar vakkenvullen. Ik hoop dat ik het vol houd.