De tanden in ondervoeding

Terwijl er in het nieuws voortdurend berichten verschijnen over hoe overgewicht onze gezondheid bedreigt, ligt er ook een ander gevaar op de loer: ondervoeding.

Kwaliteit van leven

Ondervoeding is een groot maatschappelijk probleem. Uit landelijke prevalentiecijfers blijkt dat van de thuiswonende ouderen met thuiszorg 30 tot 40 procent ondervoed is. In het ziekenhuis is tot 25 procent van de patiënten ondervoed en in het verpleeghuis tot 15 procent. Ondervoeding zorgt voor een verlies van spiermassa en een daling van de weerstand. Uiteindelijk neemt zelfs de kwaliteit van leven af.

Gewichtsverlies

Van ondervoeding is sprake als iemand minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven. Het lichaam heeft dan een tekort aan eiwitten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Gewichtsverlies is een belangrijke maatstaf van ondervoeding. Men spreekt van ondervoeding als iemand onbedoeld meer dan 5 procent gewichtsverlies heeft binnen een maand of meer dan 10 procent binnen een halfjaar. Ook bij ondergewicht (een BMI lager dan 18.5, bij 65-plussers een BMI lager dan 20) is sprake van ondervoeding. Een misvatting is echter dat ondervoeding automatisch gekoppeld is aan het gewicht. Iemand die veel eet en het toonbeeld van Hollands welvaren lijkt, kan toch te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en ondervoed zijn. Behalve gewichtsverlies zijn ook verlies van eetlust en het algeheel slechter functioneren van het lichaam kenmerken van ondervoeding.

Te laat herkend en behandeld

Ondervoeding wordt niet alleen te laat herkend, maar vaak ook te laat of zelfs helemaal niet behandeld. Niet alleen de persoon zelf, maar ook de omgeving en zorgverleners hebben aanvankelijk niets in de gaten. En daar ligt een groot deel van het probleem.

De tanden in ondervoeding

Om deze maatschappelijke misstand aan te kaarten én aan te pakken lanceert MAX op 5 oktober 2016 het crossmediale project De tanden in ondervoeding. MAX richt zich met De tanden in ondervoeding vooral op de ondervoeding bij thuiswonende ouderen en werkt hierbij aan bewustwording onder mantelzorgers en de ouderen zelf. MAX wil bovendien dat men weer plezier krijgt in het sociale proces van eten. Óók voor ouderen moet de avondmaaltijd een moment zijn om naar uit te kijken.

Uitgebreid dossier

De centrale rol binnen het project De tanden in ondervoeding is weggelegd voor MAXvandaag.nl. Op de website verschijnt een uitgebreid dossier over ondervoeding. Wat is ondervoeding precies? Wat kunt u zelf doen? Een eenvoudige test helpt u na te gaan of u zelf ondervoed bent of risico daarop loopt. Ook vindt u in dit dossier gezonde, voedzame én lekkere recepten en handige eet- en beweegtips.

Kant-en-klaarmaaltijdentest

Ook neemt MAX de kant-en-klaarmaaltijden onder de loep. Een smaakpanel, bestaande uit onder anderen culinair journalist Janny van der Heijden, chef-kok Antoine Hermans, diëtist geriatrie en ouderen Sandra van Loenen en HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis proeft en beoordeelt een twintigtal kant-en-klaarmaaltijden. Dezelfde maaltijden worden in een laboratorium geanalyseerd op aanwezigheid van eiwit, zout, vezels en kiemgetal. MAX maakt de resultaten van het onderzoek op 12 oktober 2016 in Meldpunt! bekend.

Naast Meldpunt!, wordt er in meerdere programma’s van MAX aandacht aan het onderwerp besteed. Ook in de programma’s Hallo Nederland, Tijd voor MAX en Tijd voor MAX Radio komt ondervoeding aan bod.

Meer informatie over het project De tanden in ondervoeding van MAX vindt u op: www.maxvandaag.nl/ondervoeding/

Geef een reactie