wandelroute

De oudste wandelroute van Nederland lopen? Het kan (nog steeds)

Sinds 1914 is er behoorlijk wat veranderd in ons land, maar de oudste, bewegwijzerde wandeling van ons land is nog steeds grotendeels wandelbaar. De ANWB heeft zowel de originele, als de 21-eeuwse route online gezet.

Originele route

De afkorting ANWB staat voor Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, maar in 1913 groeit de interesse voor het wandelen binnen het bestuur van de ANWB. Goede promotie voor de bond, meent men destijds. Na goedkeuring van het bestuur en een sollicitatieprocedure, pent de heer J.D.H. Beckering het hele wandeltraject neer. 150 kilometer lang, van Amsterdam naar Arnhem. De originele route wordt bewegwijzerd met 700 bordjes. Onderweg vindt men informatieborden en de ANWB geeft een boekje uit over de route. Dit boekje is nog steeds in te zien.

wandelen
Lees ook: Wandelen, doet u dat het beste links of rechts van de weg?

Geactualiseerd

Anno 2021 is de originele route nog voor 80 procent te lopen, schat de ANWB. De overige 20 procent is niet meer af te leggen omdat het land natuurlijk flink is veranderd. Ook heeft de organisatie de wandeling opgedeeld in 6 etappes, zodat u zelf kan bepalen hoeveel u loopt en wanneer. Als extra service heeft de organisatie per etappe parkeerterreinen en bus- en treinhaltes vermeld, zodat u weet waar u de etappe eventueel kunt onderbreken. Speciaal voor de langeafstandswandelaars heeft de ANWB campingsuggesties opgenomen in de route. De gehele route kunt u hier bekijken.

muiderpoort

De wandeling start bij het Amsterdamse Muiderpoort station.

arnhem centraal

Station Arnhem Centraal is na 150 kilometer het eindpunt.

Extra informatie

Wilt u, voordat u daadwerkelijk begint met wandelen, een beetje weten wat u per etappe te wachten staat? De ANWB heeft alle etappes in een notendop beschreven. U vindt deze informatie onder het kopje ‘impressies’ . Er staat ook per etappe beschreven hoeveel kilometer deze is. Etappe 1 voert u bijvoorbeeld van Amsterdam-Oost naar Hilversum.

Klik het ‘praktische informatie’ ook vooral aan, want hieronder vindt u handige info over vertrektijden van trekveren, pontjes en aanverwante zaken.

In het radioprogramma De MAX! vertelt Bert Gorissen van de ANWB over de route. Hij heeft hem een tijdje terug opnieuw gelopen om te kijken of ‘ie nog begaanbaar was. 

(Bron: ANWB)

Geef een reactie

Reactie

    Ine Dolders says:

    In november 2017, samen met mijn vriendin Petra, gestart met de Oudste Wandelroute. Telkens 1 zaterdag in de maand gewandeld. Het stuk Amsterdam – Hilversum was lang en viel ook wel een beetje tegen, maar daarna was het een prachtige route. Je komt weinig mensen tegen. Je moet wel heel goed opletten dat je geen afslag mist, want dan gaat het mis. In de bossen tussen Hilversum en Den Dolder waren we echt de weg kwijt, dan maar vragen aan een voorbijganger met hond. Hij liep met ons mee en wees ons de weg, terwijl hij ons vertelde over zijn zoektocht in deze uitgestrekte bossen naar de destijds vermiste Anne Faber. In Leersum stonden we na 2 uur wandelen weer op het punt waar we gestart waren, hilarisch! Zo maak je nog eens wat mee, we hebben van deze wandelroute een prachtig verslag met foto’s gemaakt. Vergelijk het zeer zeker niet met het Pieterpad, want daar hoef je enkel de bordjes te volgen. De moeite waard dus!