tong

De kleur van onze tong zegt iets over onze gezondheid

Er wordt wel eens gezegd dat een goede gezondheid begint bij een gezonde mond. En daar worden dan niet alleen de tanden mee bedoeld, ook de tong speelt een belangrijke rol. Want de kleur en structuur van onze tong vertelt veel over onze gezondheid. 

Kauwen, slikken, proeven en spreken

Onze tong gebruiken we bij het kauwen, slikken en de tong helpt bij het reinigen van ons gebit. De spieren in de tong zorgen ervoor dat het een zeer beweeglijk orgaan is. Op de tong proeven we met onze smaakpapillen die zoet, bitter, unami, zout en zuur kunnen onderscheiden. En de tong is voor ons belangrijk bij onze spraak. Het helpt ons woorden beter uit te spreken, te articuleren.

Witte uitslag en leukoplakie

Normaal gesproken heeft onze tong een licht roze kleur. Maar soms heeft het een andere kleur en structuur. En precies dat geeft inzicht over hoe het met onze gezondheid is gesteld. Is de tong wit van kleur dan kan dat duiden op een verminderde weerstand. Ook sommige medicijnen zorgen voor een witte uitslag op de tong. Wie rookt en niet elke dag de tanden goed poets, kan op termijn ook een witte uitslag op de tong krijgen. Zijn de plekken wit (grijzig), hard en dik, dan kan dit duiden op leukoplakie. Dit komt vaker bij ouderen voor. Wie zo’n dergelijke plek heeft, kan het beste de huis- of tandarts raadplegen. Het ontstaat vaak door irritatie van bijvoorbeeld een gebitsprothese.

Slechte adem en vieze smaak door gele tong

Is de tong geel van kleur dan is de kans groot dat u een slechte adem heeft en een vieze smaak in uw mond. Deze gele aanslag is niet eenvoudig weg te poetsen, maar dat is wel belangrijk. Want de aanslag kan voor mondproblemen zorgen als gaatjes en ontstekingen. De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën. Zonder dat u het direct in de gaten heeft kunnen deze bacteriën de mondflora behoorlijk verstoren. Ze gedijen goed in een droge mond. Wanneer ze vermenigvuldigen komt er een zwavelverbinding vrij en die zorgt voor de gele aanslag en de slechte adem. De oorzaak kan onder andere zijn dat u ontstoken tandvlees heeft. Daar hoeft u niet direct last van te hebben. Lukt het met een tongschraper niet de mondhygiëne op orde te krijgen, ga dan naar de mondhygiënist. Zij reinigen het gebit grondig en kunnen mogelijk grotere problemen voorkomen.

Glossitis en haartong

Wie goed voelt op de tong, voelt heel kleine bultjes. Met die bultjes voelen we warm en koud en zitten onze smaakpapillen in verwerkt. Verandert de structuur van de tong, dan kan dit duiden op verschillende dingen. Is hij glad dan kunt u bloedarmoede hebben. Maar het kan ook duiden op een vitamine B3-tekort of het syndroom van Sjögren of een ontsteking van de tong (glossitis). Gaat het om glossitis dan is de kans groot dan de tong ook dikker is en pijnlijk. Het kan ontstaan door een allergische reactie, maar ook door een infectie. Het is dus van groot belang dat u zich zo snel mogelijk meldt bij de huis- of tandarts. Zij kunnen u helpen bij de behandeling.

En dat goed de tanden poetsen en de mond verzorgen belangrijk is, vertelt de aandoening haartong. Wie dit heeft, heeft letterlijk bruinzwarte of witte ‘begroeiing’ achter op de tong. Ook hier is een infectie vaak de oorzaak, maar ook slecht poetsen en koffie en alcohol kunnen het veroorzaken.

Houd uw gebit gezond

U kunt zelf een hoop doen om de mondhygiëne op orde te krijgen en houden. Poets minimaal 2 keer per dag. Maak gebruik van tandenstokers, ragers en flosdraad om ook tussen de tanden goed schoon te maken. Een slechte mondhygiëne kan uiteindelijk leiden tot tandvleesontsteking en dat is een voedingsbodem voor bacteriën. Ga elk half jaar naar de tandarts en laat regelmatig uw gebit reinigen bij de mondhygiënist. Want een slecht gebit hoeft niet direct problemen te geven, maar op de langere termijn kan het wel grote problemen veroorzaken.

Lees ook: Hoe en hoe vaak poetst u uw tanden het best?Waarom krijgen nog steeds zoveel mensen gaatjes in hun gebit?Zacht voedsel heeft ons gebit veranderd en daarmee onze taal en Goed kauwen is erg belangrijk, maar waarom?

(Bron: vvraagdetandarts.nl/ Thuisarts/gezondheidsnet)

Geef een reactie

Reactie

    johanna78 says:

    Tong diagnose komt rechtstreeks uit de traditionele Chinese geneeswijze. Er zijn vele manieren om een diagnose te stellen en deze is er een van evenals de polsdiagnose.