De jaarwisseling: meer vuurwerkletsel en geweld tegen hulpverleners
Publicatiedatum: 2 januari 2017
Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam hebben zich deze jaarwisseling meer mensen met ernstig vuurwerkletsel aan de ogen gemeld dan vorig jaar. Er kwamen 14 slachtoffers binnen. Vorig jaar waren dat er 12, aldus een woordvoerder. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen.
Blijvende schade
Van de verwondingen is de helft zo ernstig dat de slachtoffers blijvende schade zullen ondervinden. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze verminderd zicht zullen hebben of dat ze zelfs blind worden en hun oog mogelijk kwijtraken. De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliegend vuurwerk en droegen geen vuurwerkbril.
Stop met consumentenvuurwerk
Volgens oogarts Tjeerd de Faber toont deze jaarwisseling het opnieuw aan: “We moeten stoppen met consumentenvuurwerk. In Nederland veroorzaakt vuurwerk in twee nachten meer oogletsels dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende 4 jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan. In heel Nederland zijn vorig jaar 15 mensen blind geworden door vuurwerk.”
Carbidschieten
Niet alleen vuurwerk zorgt rond de jaarwisseling voor verwondingen. In Friesland zijn op oudjaarsdag 2 mensen gewond geraakt door carbidschieten. De politie Noordoost Fryslan roept mensen ieder jaar weer op om voorzichtig te zijn. Er zijn zoveel meldingen van overlast door vuurwerk en carbid dat agenten niet overal op af kunnen gaan, aldus de politie op Facebook.
Ook in Wijhe in Overijssel is zaterdag tijdens het carbidschieten een gewonde gevallen. Een politiewoordvoerster laat weten dat een ton tegen het voorhoofd van een man knalde. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.
Geweld tegen hulpverleners
Veel hulpverleners moesten het ook deze jaarwisseling weer ontgelden. In diverse grote steden en andere plaatsen werden agenten en brandweerlieden en medewerkers van de ambulance aangevallen en bekogeld met vuurwerk en stenen. Er werden honderden raddraaiers aangehouden. In Den Haag raakte een politieman zwaargewond door een aanrijding op het Kaapseplein. Er moest extra mankracht worden ingezet omdat agenten en hulpverleners door omstanders bekogeld werden. 4 andere agenten raakten gewond bij kleinere incidenten.
Agressie
De brandweer kreeg in 10 van de 25 veiligheidsregio’s te maken met agressie. Volgens een rondgang van Brandweer Nederland uitte dit zich vooral in scheldpartijen en het gooien van zwaar vuurwerk naar de brandweer. Een aantal keren moest eerst de politie eraan te pas komen voordat de brandweer kon overgaan tot blussen.
Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, noemt het zorgwekkend en onaanvaardbaar dat politieagenten en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling opnieuw zijn gehinderd bij hun werk. “Deze mensen zijn er voor ieders veiligheid. Die hoor je met rust te laten. Ik vind het te bizar voor woorden dat je er blijkbaar genoegen in schept om brandweerlieden of andere hulpverleners te beletten andere mensen te helpen”, aldus Van Essen.
Meer incidenten dan vorig jaar
Volgens de politie is het aantal geweldsincidenten tegen agenten dit jaar gestegen. Er was bij de jaarwisseling 79 keer sprake van geweld tegen een agent. Bij de vorige jaarwisseling was dat 59 keer. Ook het aantal incidenten tegen andere hulpverleners zoals brandweerlieden, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe.
Vuurwerkoverlast
Bij het meldpunt vuurwerkoverlast kwamen wel veel minder meldingen binnen. De teller kwam uit op 45.000, het laagste aantal in vijf jaar. Rond de vorige jaarwisseling kwamen er nog 89.000 meldingen binnen. Er waren wel meer meldingen over vuurwerkletsel en gevaarlijke situaties op straat: ruim 1500 tegen 900 een jaar geleden.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schaf de vuurwerkgekte af, net zoals in Belgie. Daar mogen particulieren helemaal geen vuurwerk afschieten. … Dat doet de Gemeentelijke overheid zelf, gecontroleerd door deskundigen. Het is toch bezopen dat randdebielen elk jaar €50 miljoen uitgeven aan vuurwerk, waarbij nog eens voor €200 miljoen onkosten door de overheid moet worden gemaakt. …. En ook nog eens grote schade aan het milieu wordt toegebracht. Het moet toch mogelijk zijn, om de jaar wisseling anders te vieren, bijvoorbeeld met één minuut scheten laten, of iets dergelijks.