De impact van oogaandoeningen: “Het is alsof ik door 2 rietjes kijk”
Publicatiedatum: 24 januari 2023
Ons land telt ruim 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. In werkelijkheid zijn dit er nog veel meer, want veel mensen hebben niet door dat er iets ergs aan de hand is met hun ogen. De reden is dat veel oogaandoeningen geleidelijk ontstaan. De oplossing is volgens het Oogfonds voorlichting, preventie en meer onderzoek.
In Nederland zijn meer dan 300.000 Nederlanders slechtziend of blind. Dat aantal stijgt explosief, terwijl het in 50 procent van de gevallen te voorkomen is door tijdig de ogen te laten controleren. Want een oogziekte kan iedereen treffen. Door zo snel mogelijk te handelen kan erger worden voorkomen. Voorlichting is daarbij van groot belang.
Genetisch onderzoek naar oogaandoeningen
Om deze boodschap onder de aandacht te brengen, staat dinsdag 24 januari 2023 de uitzending van Tijd voor MAX in het teken van het Oogfonds. In de uitzending het verhaal van Jan-Jaap (48) die als gevolg van de erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa nagenoeg blind is: “De afgelopen jaren is mijn zicht in rap tempo achteruitgegaan en ben ik nagenoeg blind geworden. Het is nu alsof ik door 2 rietjes kijk.” Genetisch onderzoek biedt steeds meer mogelijkheden om in de toekomst iets aan deze oogaandoening te doen. Jan-Jaap hoopt zeer dat deze wetenschappelijke inzichten op tijd komen voor zijn dochtertje. Zij is drager en maakt grote kans ook Retinitis Pigmentosa te ontwikkelen.
Glaucoom
Verder het verhaal van Gea (56) die glaucoom heeft, één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Ze ziet met 1 oog nagenoeg niets meer, bij het andere oog is haar gezichtsveld beperkt. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Dit is een geleidelijk proces die in het begin nauwelijks klachten geeft, maar uiteindelijk kan leiden tot blijvend verlies van het gezichtsveld. De aandoening is te behandelen mits u er op tijd bij bent. Ongeveer 100.000 mensen in Nederland hebben het. Minstens nog eens 100.000 mensen hebben het ook, zonder het te weten.
In Tijd voor MAX
Naast de verhalen van Jan-Jaap en Gea vertelt schrijver Ronald Giphart in de uitzending over zijn erfelijke oogaandoening maculadegeneratie en de kans bestaat dat zijn ogen hem in de steek gaan laten. Ook Paul de Graaff vertelt over zijn oogziekte en dr. Gré Luyten, hoogleraar oogheelkunde en Monique van Bijsterveld, directeur van het Oogfonds schuiven aan. De tributeband Queen Must Go On treedt op.
Over het Oogfonds
Het Oogfonds gelooft in een toekomst waarin iedereen kan blijven zien waar hij of zij van houdt. Het aantal mensen met een oogaandoeningen stijgt en de oplossing ligt in voorlichting, preventie en meer oogonderzoek. Het Oogfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogproblemen. Ook steunt de stichting patiëntenverenigingen in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele beperking. Het Oogfonds ontvangt geen subsidie en wordt gesteund door donateurs, bedrijven en de Nationale Postcode Loterij.
Het Oogfonds gelooft in een toekomst waarin iedereen kan blijven zien waar hij of zij van houdt. Helpt u mee? Bel 0800 – 1110 (gratis) of doneer direct via de website van het Oogfonds.
Tijd voor MAX in het teken van het Oogfonds is te zien op dinsdag 24 januari 2022 om 17.10 uur op NPO 1.
Deze uitzending van Tijd voor MAX komt tot stand in samenwerking met het Oogfonds.
(Foto: Jan-Jaap en zijn dochterje | © Oogfonds)