De CoronaMelder-app: zo werkt die en zo kunt u hem downloaden
Publicatiedatum: 10 oktober 2020
Vanaf zaterdag 10 oktober 2020 is Nederland een hulpmiddel rijker in de strijd tegen het coronavirus. De CoronaMelder-app van de overheid wordt dan landelijk in gebruik genomen. De app vult het bron- en contactonderzoek van de GGD aan, waardoor meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon geweest zijn. We leggen hieronder uit hoe de app werkt en hoe u hem kunt downloaden.
Hoe werkt de CoronaMelder-app
Na het downloaden van de app waarschuwt de CoronaMelder u nadat u in de buurt geweest bent bij iemand met corona. U krijgt alleen een melding als u minstens 15 minuten dicht in de buurt geweest bent met iemand die later corona blijkt te hebben. Diegene moet ook de CoronaMelder-app gebruiken en samen met de GGD aangegeven hebben het coronavirus te hebben. Bij hele korte contacten, waarbij de kans op besmetting zeer klein is, krijgt u geen melding. Fietst er bijvoorbeeld iemand met corona langs u heen, dan is het signaal wel sterk genoeg, maar krijgt u hier geen melding van. Als u zelf het coronavirus krijgt, kunt u dit (vrijwillig) samen met de GGD in de app laten weten. Dan waarschuwt de app mensen met wie u contact gehad heeft. In de melding staat wanneer ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, maar niet wie dit is en waar ze die persoon zijn tegengekomen.
Bluetooth in plaats van locatiegegevens
De app ziet via bluetooth of u dicht bij iemand was. Hoe dichterbij, hoe sterker het bluetoothsignaal. Bluetooth is een methode om draadloos (via radiogolven) gegevens uit te wisselen tussen 2 of meer apparaten. Een belangrijke voorwaarde is daarbij dat de afstand tussen de apparaten niet te groot is. De maximale afstand is meestal zo’n 10 meter. Apparaten met bluetooth hebben in het menu een optie om deze instelling aan of uit te zetten.
Op welke telefoons werkt de app?
Niet alle mobieltjes zijn geschikt voor de app. Voor Android-toestellen geldt dat CoronaMelder werkt op de meeste telefoons met versie 6 of nieuwer. Downloaden van de app kan dan via Google Play. Bij iPhones werkt de app met het besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer. iOS 13.5 kan geïnstalleerd worden op de iPhone 6s, iPhone SE en nieuwer. Downloaden van de app kan dan via de App Store. Na het downloaden kunt u in de app zelf aangeven dat u meldingen wilt krijgen en krijgt u een melding om uw bluetooth aan te zetten als die nog niet aan staat. In de app zelf is de werking ervan ook nog eens na te lezen.
Update 25 februari 2021: een update van woensdag 24 februari 2021 maakt de app nu ook geschikt voor de iPhone 5s en iPhone 6. Dergelijke iPhones ondersteunen iOS 13 niet, maar Apple heeft december 2020 wel iOS 12.5 uitgebracht. Daarmee hebben deze smartphones na aanpassingen van de ontwikkelaars van de CoronaMelder-app alsnog ondersteuning gekregen.
Wat als ik een melding krijg?
Als u een melding krijgt, bent u dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben. Het is niet zeker dat u dan ook corona heeft, maar u heeft extra kans gelopen op besmetting. Blijf daarom thuis tot 10 dagen na de datum van het contact met een besmette persoon. Daarmee voorkomt u dat u ook anderen besmet. Heeft u klachten, binnen die 10 dagen of erna? Neem dan contact op met de GGD om u te laten testen. Bel 0800-1202 om gratis een coronatest aan te vragen.
Privacy
De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen. Uw naam, e-mailadres en telefoonnummer worden niet gebruikt of bewaard. Uw bluetooth-gegevens worden 14 dagen op uw telefoon bewaard. U kunt ze altijd zelf verwijderen. U kunt nooit worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt.
Appwet
Na eerdere zorgen over de app heeft de Kamer om aanscherpingen gevraagd, waar zorgminister Hugo de Jonge mee aan de slag gegaan is. Het gaat om de antimisbruikbepaling die beter moet omschrijven dat de app absoluut vrijwillig is en niet alleen dwang, maar ook (indirecte) drang niet is toegestaan. Ook is beter geregeld dat de persoonsgegevens niet herleidbaar zijn. Na het behalen van een meerderheid voor de app in de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer op dinsdag 6 oktober ingestemd met een tijdelijke appwet. De wet regelt de wettelijke grondslag voor het gebruik van de CoronaMelder-app. Nu zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet wordt CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd. Dan start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen.
Vragen?
Heeft u vragen over de CoronaMelder? Bel dan 0800-1280 (gratis). Het loket is geopend van maandag tot en met zondag van 08.00 tot 20.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar: helpdesk@coronamelder.nl.
(Bron: CoronaMelder.nl, Rijksoverheid, ANP, SeniorWeb, Nu.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is te mooi om waar te zijn. Ik denk dat er een aap op zolder zit en dat zal achteraf wel blijken. Natuurlijk worden de gegevens waar U zich bevind misbruikt. Natuurlijk wil de Staat alles van ons weten. Dit is nog vernuftiger als de slimme meter, die iedereen opgedrongen krijgt.
In een stad als Cairo met 20 miljoen mensen, waar iedereen door elkaar scharrelt en iedereen aan elkaar zit, draagt niemand een mondkapje en breidt corona niet uit. Hoe kan dat? Zijn hier in Europa duistere krachten aanwezig, die steeds weer voor besmettingshaarden zorgen?
In Egypte wel , meer dan 6000doden [10 oktober] inmiddels en daar dan niet?
Daar trapt ù toch niet in..
Op 30 september waren er 103.198 officieel geregistreerde coronabesmettingen en 5.930 te betreuren sterfgevallen gemeld in Egypte. Het is niet geheel duidelijk hoe de verhouding van daadwerkelijke besmettingen en geregistreerde besmettingen is, maar u moet ervan uitgaan dat vele besmettingen niet geregistreerd zijn.