De benen over elkaar heen slaan, hoeveel kwaad kan dat?
Publicatiedatum: 2 april 2022
Veel mensen slaan hun benen over elkaar heen tijdens het zitten. In dat geval worden bloedvaten en zenuwen tijdelijk afgeknepen. Kan dat kwaad en waarom zitten we eigenlijk zo graag met gekruiste benen?
Waarom slaan we onze benen over elkaar?
Tijdens het zitten de benen over elkaar heen slaan vinden de meeste mensen een prettige zithouding. Het maakt rechtop zitten namelijk makkelijker. Dit komt onder andere doordat bij gekruiste benen het bekken stabiliseert en de buikspieren minder aangespannen worden. Voor vrouwen die een rok dragen komt daar vaak nog bij dat over elkaar geslagen benen tegen inkijk beschermt.
Kan het kwaad?
De meningen zijn verdeeld of het kwaad kan. Wie langere tijd met gekruiste benen zit, merkt meestal wel dat het been of een voet dan uiteindelijk gaat tintelen of slapen. Dit komt doordat bloedvaten en zenuwen tijdelijk afgeklemd worden. Zo gauw u gaat verzitten is dit effect echter weer weg. Quest legt uit dat tijdens onderzoek in 2014 is aangetoond dat mensen die langer dan 3 uur per dag de benen over elkaar slaan sneller een slechte houding krijgen dan mensen die dat niet doen. Uitgebreider onderzoek, in 2015, heeft echter aangetoond dat niet het kruisen van de benen, maar het voorover zitten de houding negatief beïnvloedt. Het is daarom sowieso belangrijk om zithoudingen regelmatig af te wisselen, om negatieve gevolgen te verminderen, meldt Quest. Maar verder kan het volgens de wetenschappelijke website geen kwaad en kunt u dus gerust de benen over elkaar heen slaan.
Pijn in gewrichten
Toch kan het zitten met gekruiste benen bij sommige mensen wel degelijk klachten opleveren. Het magazine Women’sHealth meldt dat het voor meer druk op de gewrichten en bilspieren zorgt. Onderzoek van het medische centrum van Rotterdam heeft aangetoond dat de spanning tussen het heiligbeen en dijbeen kan toenemen bij gekruiste benen. Dit kan pijn in het SI-gewricht veroorzaken, dat zich aan de linker- en rechterkant van het midden van de onderrug bevindt. Wie hier gevoelig voor is, of wie pijnklachten aan de lage onderrug ondervindt kan daarom wellicht beter met beide benen op de grond zitten.
Bloeddruk stijgt bij over elkaar geslagen benen
Ook blijkt uit onderzoek dat de bloeddruk toeneemt wanneer de benen over elkaar worden geslagen. Dit is het geval tot de benen weer van elkaar worden gehaald en daarom alleen van belang wanneer u uw bloeddruk wilt meten.
Spataderen door gekruiste benen?
Er wordt ook weleens gezegd dat het risico op spataderen vergroot wanneer iemand vaak met de benen over elkaar zit. Hier is echter geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dus daar is (nog) geen bewijs voor. Tegenover de Volkskrant legt hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van Erasmus MC uit dat zij de gedachtengang wel begrijpt. Bij gekruiste benen ontstaat immers ook druk op de aders. Theoretisch gezien kunnen volgens Nijsten daarom spataders ontstaan door benen kruisen. Alleen is het niet gezegd dat dat ook echt zo is. Andere risicofactoren spelen volgens haar waarschijnlijk een grotere rol. Zoals ouderdom, overgewicht of weinig bewegen. Van een langdurige staande houding is bijvoorbeeld wel bewezen dat het spataderen veroorzaakt.
Beknelde bovenbeenzenuw
Tenslotte kan vaak én langdurig over elkaar slaan van de benen in sommige gevallen zorgen voor een beknelde bovenbeenzenuw. Op Thuisarts.nl is te lezen dat jaarlijks 4 op de 100.000 mensen last krijgen van een beknelde bovenbeenzenuw. Waarbij het 3 keer zo vaak voor komt bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn meerdere oorzaken voor, waarvan gekruiste benen er slechts 1 is. Ook onder andere strakke kleding of een voorwerp dat op de zenuw drukt, zoals een portemonnee kan er de oorzaak van zijn. Bij een beknelde bovenbeenzenuw treedt er een doffe, brandende of prikkelende pijn op aan de voorkant en de zijkant van het bovenbeen. Ook kan er op die plek minder gevoel zijn in de huid. Bij 2 op de 3 mensen verdwijnen de klachten vanzelf binnen 2 jaar. Heeft u ermee te maken, dan is het advies altijd uw benen naast elkaar te houden als u zit en ze dus niet over elkaar te slaan.
Conclusie
De meeste mensen zullen geen (langdurige) vervelende gevolgen ondervinden van het over elkaar slaan van de benen. Wel is het raadzaam de houding niet te vaak en te lang aan te houden. En wanneer u merkt dat u er wel degelijk lichamelijke klachten van ondervindt, zoveel mogelijk de benen naast elkaar te houden.
(Bron: Quest, Women’sHealth, de Volkskrant, Thuisarts. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Kruizen zijn uitingen van christendom. Benen kruisen is het werkwoord. Ergelijk dat dit in begin van hetartikel fout staat.
Overigens kan ook andere oorzaken als slijmbeurs ontsteking pijn in heup geven.
Verder interessant
Beste ChristelVlinder, bedankt voor uw reactie. Helemaal waar dat het kruisen moet zijn, we hebben het aangepast.
Ik heb een klein inklapbaar vissersstoeltje aangeschaft en laat mijn benen daarop rusten, als ik lees.
Totaal onzin ChristelVlinder uiting van Christendom, de meeste mensen vinden het makkelijker. De juiste houding is benen naast elkaar en dan iets naar rechts met beide benen. Ik vind het totaal niet netjes benen over elkaar zeker niet als de jurkjes of rokje te kort zijn. Vaak zie ik het op TV en dan zie je de zelfs bijn de billen. Nee niet erg charmant.
Uw opmerking over de taalfout “klopt, Christel Vlinder, maar in uw tweede zin staat ook een erge(r)lijk foutje. Maar omdat ik zelf vaak ervaar hoe snel een verschrijving je kan overvallen, reageer ik vanaf nu niet meer op (reacties op) taalfoutjes. Prettige dag verder.
Hele goeie Dina!!
Wat ik mis in bovenstaand verhaal is datgene wat mijn echtgenote is overkomen. Zij kreeg last van een klapvoet. Dat houdt in, dat bij iedere stap een voet met een klap neerkomt. Zij is hiervoor naar de huisarts geweest. Die kon geen oorzaak noemen. Vervolgens een verwijzing naar de neuroloog. Na het probleem uitgelegd te hebben, begon hij te glimlachen. Zit u vaak met de benen over elkaar, vroeg hij. Mijn echtgenote bevestigde dat. Dat is dus de oorzaak, zei hij. Niet meer doen! En inderdaad, zij doet de benen niet meer over elkaar. Na verloop van tijd, was de klapvoet weg.
Het lukt mij niet om de benen over elkaar te slaan.
Wat is hier door oorzaak van?