Naar cookieinstellingen
Duur 06:29
Gepubliceerd op 16 oktober 2012

Darminfectie

Elk jaar worden 680.000 mensen ziek van het eten van besmet voedsel. Het gevolg is meestal overgeven en diarree. Dat is nuttig, want daarmee wordt het verkeerde eten zo snel mogelijk uit het lijf verwijderd. Bij de meeste mensen gaat dat na een paar dagen weer over.

Noro Virus

De oorzaak is meestal een bacterie of een virus, bijvoorbeeld het Noro virus. Van een salmonella bacterie worden we doorgaans zieker dan van een buikgriepvirus. Als er sprake is van een vergiftiging ontstaat koorts en soms zit er bloed in de ontlasting. Ouderen en kleine kinderen zijn door hun verminderde afweer veel kwetsbaarder. Daardoor zijn ze ook vatbaarder voor de salmonellabacterie. Ze drogen ook sneller uit. Teveel vochtverlies is erg slecht, want dan functioneert het lijf niet meer goed.

Aan de ziekteverschijnselen is niet op te maken welke oorzaak de diarree heeft. Daar kan men alleen achter komen door de ontlasting te laten onderzoeken en op kweek te zetten. Er is dus eigenlijk niet veel aan te doen. Goed drinken en proberen zo normaal mogelijk te eten, helpt vaak al. Medicijnen, zoals antibiotica, helpen vaak niet tenzij duidelijk is om welke bacterie het gaat.

Salmonellabesmetting

Bijna de helft van de besmettingen komen door eten in een restaurant. Maar een klein deel komt door fouten die thuis worden gemaakt. Er zijn eigenlijk twee bronnen: vlees dat al besmet is omdat de dieren de bacterie dragen. Dat is bij kip vaak het geval. Deze besmetting is niet te vermijden door hygiënisch te werken, maar kan wel worden bestreden door het product goed te verhitten. Bij verhitting gaat de bacterie dood. Dat geldt ook voor besmette eieren. Het gevaar tot besmetting ontstaat wanneer rauwe producten in contact komen met bereide producten. Als men op de vleesplank de rauwe kip in stukken snijdt en daar vervolgens ook de groenten op snijdt, dan is besmetting onvermijdelijk. Dus houdt rauwe en gekookte producten altijd goed uit elkaar.

Het grootste risico dat er iets mis gaat met het eten is als we het verkeerd bewaren. Bacteriën hebben de neiging om zich te vermenigvuldigen. Hoe warmer hoe sneller. Wanneer een kliekje langzaam afkoelt, bederft het sneller. Maar ook in de koelkast bederft het. Bij ouderen gaat het vaak mis. Die vergeten soms dat er nog wat in de koelkast staat en hoe lang het dan al in de koelkast heeft gestaan. Dat is gevaarlijk. Bovendien zien ouderen minder goed, dus valt het minder snel op dat het eten er niet meer goed uit ziet. Ook de verminderde reuk speelt dan mee. Warm een kliekje in elk geval goed op, zodat eventueel ontstane bacteriën doodgaan.

Tip! Koel kliekjes snel af en bewaar ze afgesloten in kleine porties. Bewaar ze niet langer dan een paar dagen en verhit het altijd goed. Voedsel dat is ingevroren kan na ontdooien niet opnieuw ingevroren worden. Na het ontdooien van vlees, gaan de cellen kapot en ontstaat er vaak een plasje water. Daarin groeien de bacteriën snel. Pas als die gedood zijn door braden, kan het eventueel opnieuw ingevroren worden. Bevroren voedsel kan niet eindeloos bewaard blijven; ingevroren soep bijvoorbeeld maar drie maanden. Op bijna alle producten staat de t.h.t – datum. Die geeft de uiterste houdbaarheid aan.

T.h.t en t.g.t

T.h.t. staat voor ‘tenminste houdbaar tot’. De fabrikant garandeert de smaak tot die datum, maar men kan het product daarna ook nog prima gebruiken. Veel te vaak gooien mensen voedsel weg omdat de t.h.t. datum is verlopen, maar dat is niet nodig. T.g.t., ‘te gebruiken tot’, is wat dat betreft strenger; dat staat op erg bederfelijk etenswaar. Die producten dient met op de aangegeven datum weg te gooien. Kijk voor meer informatie over houdbaarheid buiten de koelkast, in de koelkast en in de vriezer op voedingscentrum.nl.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 16 oktober 2012.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.