Coronavirus overleeft in het lichaam, maar ook daarbuiten?
Publicatiedatum: 6 maart 2020
Het coronavirus is van mens op mens overdraagbaar, maar hoe zit het eigenlijk met de overdraagbaarheid van het virus van spullen op mensen? Kan dat ook?
Zo verspreidt het coronavirus zich
Het coronavirus is een zogenoemd zoönotisch virus, wat inhoudt dat het overgedragen kan worden van dieren op mensen. Als een mens het eenmaal heeft en ziekteverschijnselen vertoont kan hij of zij ook andere mensen besmetten. Dat besmetten gaat via minuscule vochtdruppeltjes die in de lucht terecht komen als een besmet persoon niest of hoest en niet zijn of haar elleboog voor de mond houdt. Andere mensen ademen zo de vochtdruppeltjes in en dragen het virus dan ook bij zich.
Om besmettingen van mens tot mens te beperken adviseert het RIVM om tijdens het niezen of hoesten de elleboog voor de mond te houden en niet de handpalm. Ook adviseert het instituut om vaker de handen te wassen en het gezicht niet aan te raken.
Besmetting kan ook anders
Al deze remedies moeten niet alleen het aantal besmettingen van mens op mens reduceren, maar ook van spullen op mensen. De kans dat mensen het virus oppikken van een met het virus besmet oppervlakte is weliswaar klein, maar in theorie mogelijk. Dat klinkt wellicht wat gek, maar het kan. In principe werkt het hetzelfde als een besmettingen van mens op mens: een besmet iemand hoest of niest en er komen vochtdruppeltjes met het coronavirus in de lucht. Deze druppeltjes kunnen 2 meter door de lucht vliegen voordat zij neervallen. Stel dat de druppeltjes neervallen op een vergadertafel in een kantoor en iemand raakt vervolgens deze tafel aan met zijn of haar handen, dan zit het besmette vocht dus op de handen. Als iemand vervolgens met de handen aan het gezicht zit, kan het gebeuren dat het virus het lichaam binnendringt.
Overleven op levenloze objecten
Het coronavirus is niet direct dood zodra het op een niet levend object terecht komt. Gedacht wordt dat het virus zeker een paar uur op tafels, stoelen of andere spullen kan overleven. In een interview met RTL Nieuws laat Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM weten dat het virus in sommige gevallen zelfs tot 3 dagen op dit soort oppervlaktes kan overleven. Om zo lang te kunnen overleven moeten de omstandigheden wel optimaal zijn voor het virus. Dat wil zeggen dat de temperatuur in de ruimte laag moet zijn en dat de luchtvochtigheid er tussen de 40 en 60 procent moet zijn.
Meer lezen over het coronavirus?
Wilt u meer weten over het coronavirus. Wij hebben verschillende andere artikelen over dit onderwerp.
Ouderen, pas op voor corona-babbeltruc
Testen op het coronavirus werkt zo
Coronavirus veroorzaakt meestal milde klachten: wat houdt dit in?
Vakantie annuleren uit angst voor coronavirus? Reissom krijgt u niet altijd terug
Coronavirus verspreidt zich snel, maar genezen is mogelijk
Dokter Ted over het coronavirus
(Bron: de Volkskrant, RIVM, RTL Nieuws)