Coronavirus breidt uit in Europa: dit weten we over het virus
Publicatiedatum: 25 februari 2020
Al meer dan een maand lang berichten media over de hele wereld dagelijks over het coronavirus. Natuurlijk niet zonder reden, want het virus breidt zich nog steeds uit. Ook in Europa. Tijd om wat praktische informatie over deze ziekmaker te bundelen.
Wat veroorzaakt het coronavirus precies?
Het is niet de eerste keer dat de wereld wordt geconfronteerd met een coronavirus. Wellicht herinnert u zich de wereldwijde uitbraak van de luchtwegziekte SARS in 2002 nog; ook deze ziekte wordt destijds veroorzaakt door een coronavirus. De ziekte die het coronavirus nu in de hand werkt heet COVID-19. Verschijnselen van deze ziekte zijn koorts, hoesten en kortademigheid. Als iemand deze klachten krijgt binnen 14 dagen na terugkomst uit een land waar het coronavirus waart, wordt het zekere voor het onzekere genomen en volgt er vermoedelijk een opname in quarantaine.
Inmiddels zijn er meer dan 80.000 mensen besmet geraakt en zijn 2.700 mensen overleden. Deze aantallen stijgen tot nu toe elke dag. Hoewel er dus mensen aan de ziekte zijn overleden, is het nog onduidelijk hoe dodelijk het virus echt is. Wel is met zekerheid te zeggen dat hoe zieker iemand is, des te meer mensen hij of zij kan besmetten. Meer weten over het virus zelf? Dokter Ted legt uit.
In welke Europese landen is het virus opgedoken?
Hoewel veruit de meeste besmettingen hebben plaatsgevonden in de uitbraakregio Wuhan, is het virus inmiddels ook op het Europese continent waargenomen. Inwoners van deze (deels) Europese landen zijn op het moment van schrijven ziek geworden door het virus:
- Rusland
- Duitsland
- Frankrijk
- Groot-Brittannië
- Zweden
- België
- Spanje
- Italië
Bijna alle Europese patiënten zij besmet geraakt tijdens een bezoek aan China. Vermoedelijk heeft een Spaanse arts die momenteel in quarantaine zit op Tenerife het virus opgelopen nadat hij in Italië contact heeft gehad met COVID-19-patiënten.
Situatie in Italië
Over Italië gesproken. In dat land is het coronavirus op het moment aan het uitbreiden, waardoor de Italiaanse overheid extra maatregelen heeft genomen. In het noorden van Italië geldt op dit moment een in- en uitreisverbod voor de volgende gemeenten in de regio Lombardije:
- Casalpusterlengo
- Codogno
- Castiglione d’Adda
- Fombio
- Maleo
- Somaglia
- Bertonico
- Terranova dei Passerini
- Castelgerundo
- San Fiorano
Ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen ook met klem om hier niet naartoe te gaan. Ook wordt het afgeraden om in de regio Padova naar de gemeente Vo`Euganeo toe te gaan. Het ministerie heeft het reisadvies voor de hoofdstad Rome ook aangepast, maar in principe wordt het niet compleet afgeraden om hier naartoe te gaan. Ook voor China is het reisadvies aangepast door het ministerie; hier dient u alleen naartoe te gaan als dit echt strikt noodzakelijk is.
Bent u op dit moment in Italië en bent u van plan om naar Oostenrijk te reizen? Weet dan dat er oponthoud kan ontstaan aan de Oostenrijkse grens. De regering van dit land heeft laten weten dat zij vermoedelijk voertuigen zullen stoppen om te controleren of er mensen aan boord zijn die drager zijn van het coronavirus. De Zwitserse regering heeft laten weten momenteel nog niet over te gaan tot extra controles, maar dit zit er vermoedelijk wel aan te komen als het coronavirus om zich heen blijft grijpen in Italië.
Komt het virus ook in Nederland?
Volgens het RIVM is de kans aanwezig dat het coronavirus uiteindelijk ook Nederland zal bereiken. Als dit gebeurt, treedt er een protocol in werking waarbinnen verschillende maatregelen vallen die verdere verspreiding moeten tegengaan.
Helpt een mondkapje?
Stel, u gaat binnenkort naar een land waar het coronavirus aanwezig is, helpt het dan om een mondkapje te dragen? Niet altijd, meent het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie is dit alleen noodzakelijk voor mantelzorgers, hulpverleners of mensen met long- en luchtwegproblemen. Iedereen die besluit zo’n kapje te dragen, moet volgwens het Rode Kruis wel weten hoe zij dit moeten dragen. Zo dragen veel mensen te vaak hetzelfde kapje en raken zij de voorkant van het kapje aan, waardoor het virus alsnog op de handen kan komen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een video gemaakt waarin een medewerker voordoet hoe u het best een mondkapje kunt dragen. Het filmpje is wel in het Engels.
(Bron: RIVM, Rode Kruis, ministerie van Buitenlandse Zaken, The Guardian, Rai 1)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
China heeft te lakoniek op de eerste waarschuwingen gereageerd.
Dacht alleen maar aan de economische nadelen.
De waarschuwer werd als terrorist beoordeeld.
En is aan de ziekte overleden.
Het Westen heeft te laat gerealiseerd dat ze de vluchten van en naar moesten stoppen.
Niet geleerd van het verleden met Sars,de Mexicaanse griep en de Spaanse griep.
Heb de heer Osterhaus nog niet gehoord.
Wil zich geen tweede maal branden aan de blunder van vaccineren van de Mexicaanse griep
Achtien miljoenen docis werden vernietigd.
Waren overbodig ingekocht.
Op aanraden van Osterhaus.
Met zijn banden met de vaccin industrie.
Vaccinatie is meestal niet de oplossing, doet meer kwaad dan goed. Laat je goed voorlichten uit diverse hoeken en trek dan zelf je conclusie.
We weten nog maar bar weinig over deze ziekte, er zijn wel veel theorieën. Mensen met een verzwakt immuun systeem zijn dan altijd het eerste slachtoffer. Vreemd dat er zo weinig bekend is nog, de officiële kanalen zwijgen vooralsnog en hebben de grote providers en sociale media gevraagd om er niet al te veel over te publiceren.
Afwachten dan nog even en gezond blijven eten, drinken en bewegen.
Wij willen binnenkort naar Praag, is dit nog wel veilig nu? We zijn allebei 70 +