cola

Cola tegen hoesten en keelpijn, werkt dat?

Coca Cola is ooit ontwikkeld door apotheker Dr. John Styth Pemberton. Aanvankelijk als medicinale drank, maar al snel is het uitgegroeid tot een razend populaire frisdrank. Tegenwoordig worden er nog steeds wel eens medicinale eigenschappen aan verbonden. Zo wordt er wel aangeraden om cola te nemen wanneer iemand last heeft van hoesten of keelpijn. Maar werkt het daar ook echt tegen?

Geen wetenschappelijk bewijs dat cola helpt

Wie last heeft van een vervelende kriebelhoest of keelpijn, wil de symptomen zo snel mogelijk verzachten. Het drinken van cola is daar alleen helaas geen effectieve manier voor. Tegenover de wetenschappelijke website Quest zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, dat daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Zoals wel vaker geldt, kunnen mensen er soms toch baat bij hebben. Door het volste vertrouwen te hebben in een middel lijkt het soms wel degelijk te werken.

Digna Kamalski, KNO-arts bij het UMC Utrecht, raadt echter zelfs af om cola te gebruiken bij keelpijn. Dit vanwege de prik en de zuren die het drankje bevatten. Cola is met een zuurgraad van 2,5 bijna net zo zuur als azijn. Op het toch al overprikkelde slijmvlies kan dit averechts werken. Ook bevat cola veel suiker, waar bacteriën bij floreren.

Op de website van Oma Weet Raad zijn de tipgevers verdeeld over het gebruiken van cola bij hoesten. Zo zweert de één erbij, terwijl een ander er juist tegen waarschuwt, omdat het juist meer hoesten in de hand werkt.

cola
Lees ook: Werkt cola echt tegen misselijkheid en andere maag- darmproblemen?

Wat werkt er wel tegen hoesten en keelpijn?

Cola is dan misschien niet de beste remedie tegen hoesten en keelpijn. Veel (water) drinken helpt dan weer wel om de klachten te verminderen. Minimaal 8 tot 10 glazen per dag. (Niet te) koud water verzacht keelpijn en onderdrukt de kriebel. Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.

Zoethoutthee heeft een verzachtende werking. Gebruik daar niet te veel van, maximaal 1 kopje per dag. In deze thee zit namelijk de stof glycyrrhizine. Krijgt u daar te veel van binnen, dan kan dat effect hebben op uw bloeddruk.

Voor verlichting van de pijn en om het hoesten te onderdrukken helpt het ook om op een snoepje te zuigen. Dat hoeft geen speciale zuigtablet te zijn een gewoon snoepje heeft hetzelfde effect.

(Bron: Archief, Quest, Oma Weet Raad, coca-cola.com, isgeschiedenis.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie