Canadese test wijst uit: sigaretten veel schadelijker dan gedacht
Publicatiedatum: 13 juni 2018
Om de schadelijke stoffen in sigaretten te meten heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sigaretten laten testen volgens de Canadese methode. Een methode die volgens het instituut veel nauwkeuriger meet wat de roker werkelijk inhaleert. Wat blijkt, sigaretten zijn nog veel schadelijker voor de gezondheid dan gedacht.
Canadian Intense methode
Het instituut heeft van 100 sigarettenmerken ie in Nederland te koop zijn, het teer-, nicotine en koolmonoxidegehalte gemeten volgens Canadian Intense methode. De uitkomst van het onderzoek is schokkend, want in sommige gevallen zijn de gehaltes teen en nicotine 20 keer hoger dan op de verpakking vermeld staat. Bijna alle, 1 niet, sigaretten komen uit boven de wettelijk gestelde maxima. Rokers krijgen veel meer gif binnen, van 2 tot 26 keer meer.
Oude meetmethode niet betrouwbaar
Deze methode meet volgens het RIVM beter dan de methode die in Nederland wordt gehanteerd. Een aantal weken geleden geeft het instituut aan de oude manier van testen niet betrouwbaar meer te vinden. Het is een van de reden waarom ze begin mei uit de tabakscommissie zijn gestapt. De test is volgens hen niet nauwkeurig genoeg als het gaat om het testen van sigaretten met gaatjes in het filter. De oude test houdt de gaatjes open. De Canadese test doet ze dicht. Dat is precies wat er gebeurt als iemand een sigaret rookt, dus die test geeft een veel reëler beeld van de schadelijke stoffen die iemand dan binnen krijgt.
Harde feiten
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, neemt donderdag 14 juni 2018 het onderzoeksrapport in ontvangst. “We gingen er natuurlijk al van uit dat de resultaten slecht zouden zijn, maar eerlijk gezegd ben ik toch van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden.”
(Bron: NOS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Laat er nou al een poos helemaal geen hoeveelheden meer op een pakje staan!
Ojah en een beetje vreemd is dat er dus blijkbaar merken zijn met meer dan 20x meer in zich hebben..
Super dodelijk zou je zeggen…
Maar waarom weet ik niet welke merken?
Nkan ik dat ergens vinden?