Naar cookieinstellingen
Campylobacter rauw kip

Campylobacter in rauwe kip besmet inmiddels meer mensen dan salmonellabacterie

Van salmonella heeft bijna iedereen weleens gehoord. Deze bacterie komt veel voor in rauwe kip en is de veroorzaker van nare voedselinfecties. Uit onderzoek blijkt echter dat er inmiddels meer besmettingen voorkomen met de onbekendere bacterie campylobacter. Het Voedingscentrum waarschuwt met het oog op de warme nazomer en navenante barbecues om extra voorzichtig te zijn met rauwe kip en geeft tips om besmetting te voorkomen.

Waar komt campylobacter in voor?

De campylobacter-bacterie leeft in de darmen van dieren en komt via hun uitwerpselen bijna overal op voor. De bacterie overleeft goed op voedingsmiddelen, maar groeit er niet op door. Campylobacter komt voor op rauwe kip, rauw varkens- en rundvlees, maar kan ook zitten in rauwe melk of op rauwe groente. De belangrijkste bron van infectie zijn echter kippen. Bij de slacht kan de bacterie op het vlees terechtkomen. Wanneer dit vlees niet goed doorbakken wordt, kan er een voedselinfectie optreden. Er zijn maar weinig campylobacter-bacteriën nodig om ziek van te worden. De bacteriën overleven daarnaast in zoet en zout water, waardoor ook schaal- en schelpdieren de bacterie kunnen overdragen. Door besmet water kunnen de bacteriën op groenten terecht komen. Drinkwater in Nederland is veilig, maar in het buitenland kan het besmet zijn.

Opmars campylobacter

De laatste jaren neemt het aantal besmettingen met campylobacter toe. Het zorgt jaarlijks inmiddels voor meer ziektegevallen dan salmonella. Volgens het Voedingscentrum toont Brits onderzoek aan dat campylobacter in Europa aan een opmars bezig is. In de EU zijn jaarlijks rond de 250.000 besmettingen. Kippenvlees is daarbij de belangrijkste bron. Ook in Nederland zijn er veel gevallen. Volgens de meest recente cijfers uit 2018 zijn er dat jaar 30.000 Nederlanders ziek geworden van campylobacter. Kippenvlees is in ruim de helft van de gevallen de bron. Meer dan de helft minder, 14.000 besmettingsgevallen, zijn dat jaar door salmonella veroorzaakt. Het RIVM meldt dat infecties met campylobacter jaarlijks tot ruim 100.000 gevallen van darmontsteking en diarree leiden. Bij ruim 23.000 patiënten is een bezoek aan de huisarts nodig. Jaarlijks zijn er volgens de cijfers van het RIVM enkele tientallen gevallen van een overlijden te betreuren.

Welke klachten treden op na besmetting?

Een lichte besmetting kan het lichaam opvangen. Daarnaast is niet iedereen even gevoelig voor campylobacter. De meeste besmettingen leiden niet tot ernstige klachten. U kunt zich er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree waarin bloed kan voorkomen en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur, tot 1 week na besmetting. Gemiddeld na 3 dagen. De klachten houden ongeveer 5 tot 7 dagen aan. Soms kunt u nog wekenlang last hebben van darmkrampen. Mensen met een verminderde weerstand, zwangeren, jonge kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor een besmetting. Bij deze kwetsbare groepen kan de campylobacter zorgen voor een vochttekort. Zonder medische begeleiding kan dit levensbedreigend worden. Andere complicaties die kunnen voorkomen zijn een darmontsteking en gewrichtsproblemen, vooral in de knie.

Guillain Barré

In uitzonderingsgevallen kan de bacterie het Guillain Barré-syndroom veroorzaken. Dit tast het zenuwstelsel aan. Heel soms treedt er blijvende spierzwakte op, met symptomen als ernstige verzwakking van spieren, polioachtige verschijnselen en pijn. Ook kan er in zeldzame gevallen reactieve arthritis (Syndroom van Reiter) optreden. Beide zijn auto-immuunziektes. Qua aantallen gaat het per jaar ongeveer om 60 gevallen van het Guillain-Barré syndroom en enkele duizenden gevallen van reactieve artritis.

Hoe kunt u besmetting voorkomen?

Door verhitting, zoals koken, bakken of braden wordt campylobacter gedood. De bacterie is daarom onschadelijk in gepasteuriseerde en gekookte producten. Bij bevriezing neemt het aantal campylobacter-bacteriën wel af, maar ze kunnen het wel overleven. Door vlees eerst in te vriezen (-20 °C) kan het risico op besmetting met campylobacter wel verminderd worden, maar het doodt dus niet alles.

Adviezen van het Voedingscentrum:

  • Was uw handen voor het koken.
  • Was uw handen na het aanraken van rauw vlees.
  • Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
  • Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten.
  • Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
  • Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en vervolgens ander voedsel.
  • Bak vlees door en door gaar.
  • Neem geen rauwe melk en producten van rauwe melk, zoals boter en zachte kaas.
  • Was rauwe groenten en fruit grondig onder stromend water.
  • Drink in het buitenland alleen kraanwater als dat veilig is verklaard.
  • Was uw handen na het aanraken van (huis)dieren, vooral als die diarree hebben.

Lees ook: is het beter om kip te wassen voor het bakken of toch niet?
Zo voorkomt u darmproblemen bij barbecueën (met hitte).
Zo hebben bacteriën geen kans in uw keuken.

(Bron: Voedingscentrum, RIVM, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.