BuurtAED

De BuurtAED redt levens

Wekelijks worden meer dan 300 mensen, buiten het ziekenhuis, getroffen door een hartstilstand. Snel handelen door te reanimeren en de inzet van een AED vergroot de overlevingskans. Een AED in de buurt kan levens redden. Daarom hebben de Hartstichting en Philips de handen ineen geslagen voor de BuurtAED. Door samen met buurtbewoners een actie te starten voor een BuurtAED, worden wijken veiliger en kan iedereen reanimeren waar een AED beschikbaar is. 

Het kan iedereen overkomen

En dat het iedereen kan overkomen ondervindt Marleen Zwartkruis uit Haarlem. Haar buurtgenoot Marcel wordt in september getroffen door een hartaanval. Door het snelle reanimeren van zijn tienerdochter, overleeft Marcel het. Marleen is onder de indruk en vooral van het machteloze gevoel en begint met het organiseren van reanimatiecursussen. Via sociale media komt het initiatief bij de Hartstichting terecht die Marleen wijst op het platform BuurtAED.

BuurtAED

Het platform BuurtAED biedt buurtbewoners de gelegenheid om een actie te starten om geld in te zamelen voor een AED bij hen in de buurt. Het is een initiatief van de Hartstichting in samenwerking met Philips. De BuurtAED is speciaal ontwikkeld met een stevige weerbestendige buitenkast. Doneren kan via de website waar ook allerlei materiaal te vinden is om acties te ondersteunen. Als het bedrag voor de BuurtAED niet binnen een maand wordt opgehaald, wordt het geld teruggestort.

Kloppend hart van de wijk

In het geval van Marleen, is de AED binnen no-time een feit. Het persoonlijke verhaal zet kracht achter de actie. Binnen 5 dagen is het geld binnen voor de BuurtAED. Buurtgenoten en een café-eigenaar zorgen ervoor dat de AED er komt en stelt zijn muur beschikbaar om het apparaat aan te hangen. “Het café ligt midden in de wijk en is een plek waar mensen uit de buurt samenkomen. De BuurtAED is het kloppend hart van de wijk geworden”, aldus Zwartkruis. Marcel zelf, inmiddels helemaal hersteld, heeft hem opgehangen.

(Bron: AD/BuurtAED)

Geef een reactie