Duur 05:02
Gepubliceerd op 18 december 2012

Brandwonden

Fonduen, gourmetten, oliebollen bakken en vuurwerk afsteken. Heel gezellig, maar het zorgt ook voor ongelukken in en om het huis. 

Vuurwerkbril

Het lijkt misschien wat overdreven om sterretjes af te steken met een vuurwerkbril op, maar ook sterretjes zijn gevaarlijk! De temperatuur kan oplopen tot 1500 graden. Het is dus gevaarlijk speelgoed voor kinderen. Brandwonden door vuurwerk komen veel voor. In 2011 waren er 700 bezoeken aan een spoedeisende hulp voor vuurwerkongevallen. 100 daarvan werden opgenomen in het ziekenhuis.

De helft van de oogletsels ontstaat bij omstanders. Vuurwerk kan overal heen vliegen. Het helpt natuurlijk als u vuurpijlen alleen afsteekt vanuit een fles gevuld met zand of water. Nooit vanuit de hand af laten gaan; nooit richten op anderen. Steek nooit vuurwerk af dat niet is afgegaan. Let bij het afsteken op de windrichting en houd de oren dicht. Want knalvuurwerk kan het gehoor aantasten. De trommelvliezen kunnen er kapot van gaan. En natuurlijk geen kleren dragen die makkelijk vlam vatten. En zeker geen capuchon waar een rotje in kan vallen.

Brandwonden

Er bestaan 3 gradaties brandwonden: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads. Eerstegraads is de gewone zonnebrand. De huid is nog heel en dus droog, maar rood, gezwollen en pijnlijk. Het voelt ontstoken aan. Een eerstegraads brandwond kan zonder littekens genezen in een week.

Tweedegraads brandwonden kunnen oppervlakkig zijn of diep. Oppervlakkig wil zeggen dat er blaren zijn, waardoor de natte onderlaag zichtbaar wordt. Deze wonden zijn pijnlijk en de huid is rood. Een diepe tweedegraads brandwond heeft de lederhuid bereikt. Er ontstaat dan een soort wond. Zo’n verbranding is zeer pijnlijk.

Een derdegraads brandwond is nog dieper. Dan zijn ook de zenuwuiteinden verbrand. Dan is de pijn weg. De wond is dan geelwit of bruin en kan zelfs zwart zijn.

Behandeling brandwonden

Eerstegraads brandwonden kunt u het beste droog laten. Mochten er blaren ontstaan dan kunt u die door laten prikken en dan laten zitten. Dat werkt als een verband. De dokter doet er dan vette gazen over, want die kleven niet aan de wond, en droge gazen om het vocht op te nemen. Paracetamol kan helpen tegen de pijn.

Elk jaar komen er zo’n 13.000 patiënten met brandwonden op de spoed eisende hulp. 10 procent daarvan wordt opgenomen en weer een deel daarvan komt in gespecialiseerde brandwondencentra terecht. Dit hangt af van de omvang en de diepte van de brandwonden. Het herstel van brandwonden is vaak een lange en pijnlijke weg, met veel verbandwisselingen en operaties. Bij mensen in de groei blijft dat nog jaren doorgaan, wand de nieuwe huid groet niet mee. Ook psychisch kan het heel zwaar zijn met al die littekens te moeten leven. Een eerstegraads brandwond geneest in een week. Een tweedegraads in enkele weken en een derdegraads kan jaren duren en lelijke littekens achterlaten.

Voor verwonding in de mond geldt hetzelfde: vlug afkoelen met drinken van koud water. Slijmvlies herstelt sneller dan huid. Na een paar dagen is zo’n brandwond wel genezen.

Het onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 18 december 2012 en in KoffieMAX op 4 januari 2012.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer