Wat is het verschil tussen botox en een filler?

Botox, fillers en liften: wat is het en wat zijn de verschillen?

44,6 jaar en vrouw. Dat is de gemiddelde klant bij een cosmetische kliniek. Dit blijkt uit recent onderzoek van universiteiten in Wageningen, Rotterdam en Tilburg. Het aantal mensen dat iets aan het uiterlijk laat doen, neemt al jaren toe. In 2023 zijn er wereldwijd maar liefst 35 miljoen cosmetische ingrepen. In Nederland wordt volgens data van Expertisegroep Cosmetische Ingrepen jaarlijks zo’n 450.000 keer botox of een filler ingespoten. Maar wat is nou precies het verschil tussen botox, een filler of een lift?

Wanneer gebruikt u botox?

Botox en fillers: 2 zaken die vaak door elkaar worden gehaald, maar in werkelijkheid totaal iets anders zijn. Botox is een injecteerbare vloeistof die wordt gebruikt voor het tijdelijk verminderen van spieractiviteit. Het zorgt ervoor dat uw spieren ontspannen en rimpels minder zichtbaar zijn. Rimpels zijn het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. Roken, zonlicht en andere gezondheidsproblemen kunnen zorgen voor versnelde rimpelvorming.

Botox wordt onder andere gebruikt bij het tegengaan van fronsrimpels, kraaienpootjes of bunny lines. Dit zijn de verticale lijnen aan de zijkant van de neus die tevoorschijn komen bij bijvoorbeeld lachen. Botox heeft een tijdelijke werking. Nadat u een behandeling heeft gehad, duurt het een aantal dagen voordat u het maximale effect ziet. Gemiddeld werkt botox tussen de 3 en 5 maanden. Hierna dient u opnieuw een injectie te nemen. Dit is niet schadelijk voor uw gezondheid. Wel kan het zo zijn dat uw spieren dunner worden. Deze spieren herstellen uiteindelijk wel weer. Botox wordt ook gebruikt tegen overmatig zweten. Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen.

De functie van een filler

De naam zegt het eigenlijk al. Een filler vult. Een filler is een gel die in kleine hoeveelheden in uw huid wordt geïnjecteerd als vulmiddel. Naarmate u ouder wordt, verliest uw gezicht volume. Dit komt onder andere door het verlies van collageen. Collageen zorgt ervoor dat uw huid elastisch is. De afname van collageen is goed zichtbaar bij lippen, jukbeenderen of onder de ogen. Om dit tegen te gaan, kunt u een filler laten injecteren. Ook bij diepere rimpels worden fillers gebruikt.

Fillers hebben net als botox een tijdelijke werking. Permante fillers zijn sinds 2015 verboden om te gebruiken bij schoonheidsredenen. Permanente fillers mogen alleen worden gebruikt om schade aan het lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld schade die is ontstaan bij een ongeluk. De werking van een tijdelijke filler is gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden.

En een facelift dan?

Een facelift is een ingreep van een heel andere orde. Het gaat hier niet om een spuitje, maar om een chirurgische ingreep. Hierbij worden uw huid en het onderliggende spier- en bindweefsel strakker getrokken. Overtollige huid wordt hierbij weggehaald. Over het algemeen wordt pas overgegaan op een facelift wanneer injecties geen uitkomst meer bieden. Een facelift heeft een blijvende werking.

Vergoeding door verzekeraar

Wanneer het om een medische noodzaak gaat, kan het zijn dat de verzekeraar botox vergoedt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij overmatig zweten met gezondheidsklachten tot gevolg. Ook bij chronische migraine en tandenknarsen is een vergoeding vanuit de basisverzekering soms mogelijk. Een ooglidcorrectie kan ook worden vergoed uit de basisverzekering. U krijgt deze vergoeding alleen wanneer er sprake is van ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of verlamming van het ooglid.

Lees ook: Make-up heeft een houdbaarheidsdatum: dit is waarom

Botox nemen? Kijk uit met wie u in zee gaat

Met het toenemen van het aantal cosmetische ingrepen, neemt ook het aantal foute behandelingen toe. Uit onderzoek blijkt dat sommige klinieken in ons land niet de juiste papieren hebben om veilig te kunnen werken. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) zegt hierover tegen Omroep Brabant dat dit gevaarlijk is: “Je kunt in een bloedvat spuiten, weefsel kan afsterven. En bij een allergische reactie moet je wel weten wat te doen. Ook kunnen er infecties optreden. De risico’s zijn enorm.” Ook gaat er veel mis bij het toelatingsgesprek. Bij veel klinieken is dit gesprek telefonisch. Dat is volgens de NVCG onmogelijk: “Hoe kun je zo iemands huid en lippen beoordelen?”

Doe altijd goed onderzoek voordat u met een bepaalde kliniek in zee gaat, zo zegt het NVCG tegenover EenVandaag. Bekijk de website van de kliniek goed. Zo moet duidelijk zijn wie de arts is, zodat u weet over welke specialisaties en registraties deze beschikt. En ga niet af op aanbiedingen. Dit is volgens de NVCG ook niet toegestaan in hun vakgebied. Mocht u een klacht hebben na een cosmetisch ingreep, dan kunt u zich melden bij het meldpunt van de NVCG. Het devies luidt dan ook: ga niet over 1 nacht ijs en bedenk goed met welke partij u contact opneemt.

(Bronnen: Het Parool, NRC, Hart van Nederland, LINDA, AD, RIVM, EenVandaag, CZ, Zilveren Kruis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie