Duur 05:26
Gepubliceerd op 3 november 2016

Blijvend afvallen, maar hoe dan?

Veel mensen met overgewicht zullen het herkennen: afvallen lukt wel, maar daarna op gewicht blijven is een grotere uitdaging. Dieetpoging na dieetpoging volgen elkaar op, en met resultaat: maar helaas zelden blijvend. Gelukkig is er voor deze mensen nu een andere mogelijkheid, die steeds vaker gebruikt wordt: een gastric bypass-operatie.

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is vrijvertaald een maagverkleining in combinatie met een darmomlegging. Door middel van een operatie wordt de maag verkleind en de darm verkort en omgeleid. Na deze operatie kunnen de patiënten nog maar kleine hoeveelheden eten en daarvan wordt ook nog eens maar een beperkt deel opgenomen in de darmen, wat resulteert in gewichtsverlies.

Gewichtsverlies

Het gewichtsverlies dat u na zo’n operatie mag verwachten hangt af van verschillende factoren, vooral:

  • uw leeftijd
  • uw gewicht voor de ingreep
  • uw algemene gezondheidstoestand
  • de chirurgische procedure
  • het vermogen om aan lichaamsbeweging te doen
  • uw motivatie om u te houden aan eetrichtlijnen en nazorg
  • uw medewerking en de steun die u van uw familie en vrienden krijgt

Belangrijk om te weten is dat een operatie altijd slechts een onderdeel is van de gehele behandeling. U moet nog altijd uw eetpatroon en leefstijl aanpassen om een goed resultaat te krijgen.

Zwaar middel

De operatie is een zwaar middel om tot gewichtsverlies te komen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een operatie zijn dan ook streng:

De Body Mass Index (BMI) dient hoger te zijn dan 40, of hoger dan 35 indien u een aandoening heeft die een direct gevolg is van obesitas zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu syndroom of ernstige gewrichtsklachten.

  •  U moet goed gemotiveerd zijn om gedrag te willen veranderen.
  • In het verleden moeten er serieuze afvalpogingen ondernomen zijn.
  • Leeftijd tussen 18 en 65 jaar.
  • Ernstige eetstoornissen zoals boulimie, ernstige psychiatrische aandoeningen en alcoholisme zijn redenen om iemand niet te opereren.

Voor- en nadelen

Doordat de maag definitief wordt verkleind en een deel van de dunne darm wordt uitgeschakeld, kan een verlies van overtollig gewicht van 60-75% worden bereikt. Tijdens de operatie kunnen er verschillende complicaties optereden, omdat de chirurg 2 nieuwe verbindingen moet maken. De kans op naadlekkages op de plek waar gehecht is, is hierdoor groot. Op de lange termijn kent de operatie weinig complicaties en er wordt dus ook steeds vaker voor deze optie gekozen.

Mogelijke nadelen van de ingreep zijn:

  • Aangezien de twaalfvingerige darm overbrugd wordt, kan een slechte opname van ijzer en calcium leiden tot een daling van het totaal ijzergehalte in het lichaam. Vooral vrouwen moeten rekening houden met een toenemend verlies van calcium uit het bot.
  • Risico op naadlekkage
  • Een aandoening bekend als het ‘dumping syndroom‘ kan het gevolg zijn van een te snelle lediging van de maaginhoud in de dunne darm.
  • Hoewel dit syndroom meestal niet beschouwd wordt als een ernstig risico voor de gezondheid, kunnen de gevolgen uiterst onaangenaam zijn: misselijkheid, zwakte, transpiratie, flauwvallen en diarree na het eten. Deze klachten zijn te voorkomen als u suikers vermijdt.
  • Levenslange medische controle is vereist vanwege een risico op mineralen- en vitaminetekorten.

Nederlandse Obesitas Kliniek

Indien u besluit tot een operatieve ingreep over te gaan, of daar geïnteresseerd in bent, dient u contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar verschillende ziekenhuizen waar de operatie wordt uitgevoerd, maar het is ook mogelijk om u door te laten verwijzen naar de Nederlandse Obesitas Kliniek. Deze kliniek zit op verschillende locaties door het hele land en is altijd verbonden aan een ziekenhuis. Vanuit de kliniek is er een team van psychologen, diëtisten, bewegingsdeskundigen en artsen samengesteld, die u voor en na uw operatie zullen ondersteunen. Zo vindt er bijvoorbeeld eerst een screening plaats waarbij de verschillende disciplines beoordelen of u in aanmerking komt voor de operatie. Bij groen licht gaat u een groepstraject in waarbij u in 6 weken wordt klaargestoomd voor de operatie. Ook na uw operatie blijft u nog voor 5 jaar verbonden aan de kliniek, voor zowel medische als psychische ondersteuning. “De operatie kan een fantastisch hulpmiddel zijn, maar uw eigen motivatie om uw leefstijl te willen veranderen is absoluut noodzakelijk om succes op de lange termijn te garanderen,” zo benadrukt de kliniek.

Ervaringsverhaal

Op donderdag 3 november 2016 is Marie-Jose Keur te gast in Tijd voor MAX. Op 28 oktober 2016 schreef zij haar eerste blog waarin ze vertelt dat ze binnenkort begint aan het traject voor een gastric bypass-operatie. Ze vertelt openhartig over haar keuze, haar traject en alles wat daarbij komt kijken. U kunt haar blog lezen op de website: Marie-Jose 2.0

Wat gebeurt er precies?

In de onderstaande afbeelding en video is geïllustreerd wat er precies gebeurt tijdens de operatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek.

gastricbypass_NOK_1100_300

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geef een reactie

Reacties (3)

    ltenbr says:

    het dus absoluut niet veilig
    ik heb die ingreep gehad
    na een aantal maanden is mijn nieuwe maag geschuurd
    ik ben 9 keer gereanimeerd
    de maag was niet goed gehecht

    Fox G8 says:

    WAT IS DIT VOOR EEN ONZINNIG EN GEVAARLIJK ADVIES …….??????…….. EEN GASTRIC BYPASS ADVISEER JE NIET ZOMAAR EN HET VALT ME VAN EEN ORGANISATIE ALS OMROEP MAX ZWAAR TEGEN OM DIT UBERHAUPT TE BENOEMEN, ALSOF EENIEDER DIE AFVALT ZWAAR OVERGEWICHT HEEFT EN HET AFVALLEN NIET VOLHOUDT……!.!.!.!.!………. HET LIJKT OP RECLAME MAKEN VOOR DE NEDERLANDSE OBESITAS KLINIEK…..!.!.!.!….. dit kan nooit de bedoeling zijn………

      Fox G8 says:

      Ik citeer…..: “Veel mensen met overgewicht zullen het herkennen: afvallen lukt wel, maar daarna op gewicht blijven is een grotere uitdaging. Dieetpoging na dieetpoging volgen elkaar op, en met resultaat: maar helaas zelden blijvend. Gelukkig is er voor deze mensen nu een andere mogelijkheid, die steeds vaker gebruikt wordt: een gastric bypass-operatie.”

      Blijkbaar beseft u niet hoeveel leed deze ingreep heeft veroorzaakt bij mensen voor wie dit de laatste wanhopige strohalm was………

Bekijk ook

Meer