‘Binnen een jaar bloedtest om Alzheimer vast te stellen’
Publicatiedatum: 17 september 2018
Als het aan het Amsterdam UMC ligt hebben zij binnen een jaar een bloedtest op de markt gebracht die de ziekte van Alzheimer vast kan stellen. Deze bloedtest vervangt voor een gedeelte de ruggenprik die nu nog noodzakelijk is om de ziekte vast te stellen.
Belastende ruggenprik
De diagnose Alzheimer en andere vormen van dementie komen door de vergrijzing steeds vaker voor. Het vaststellen van de ziekte gebeurt nu vaak veel te laat. En dat is zonde, want hoe eerder het wordt vastgesteld, hoe eer kan worden begonnen met behandelen. Om de ziekte nu vast te stellen is een belastende ruggenprik waarbij hersenvocht wordt verkregen, noodzakelijk. Sommige mensen vrezen voor de ingreep en ook de professionals zijn terughoudend vanwege het risico op complicaties.
Bloedtest
Grondlegger van deze nieuwe manier van testen is prof. dr. ir. Charlotte Teunissen. “De diagnose van mijn beste vriendin heeft de kijk op mijn werk drastisch veranderd”, aldus Teunissen. Zij bezet vrijdag 21 september 2018 als eerste vrouw in Europa de leerstoel neurochemie. Vooruitlopend op haar installatie maakte ze bekend dat de bloedtest naast het vaststellen van de ziekte, ook het verloop kan volgend. “Dit maakt het huidige analyseren van hersenvocht verkregen door de punctie minder vaak nodig.” De bloedtest kan een opeenstapeling van het eiwit amyloid in de hersenen aantonen. Dit eiwit geldt als een van de belangrijkste veroorzakers van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe test geeft 95 procent zekerheid over de diagnose en kan volgens Teunissen binnen een jaar worden gebruikt.
Aantonen hersenaandoeningen
Maar het blijft niet alleen bij deze test. Teunissen werkt ook aan een tests om vroegtijdige dementie en andere hersenaandoeningen aan te tonen. “Soms zijn de ziekteprocessen al 20 jaar gaande voordat symptomen zoals vergeetachtigheid op gaan treden. Een vroege diagnose is ook noodzakelijk omdat hersenschade onomkeerbaar is. Dus hoe eerder we kunnen gaan behandelen, hoe beter.”
(Bron: ANP/VUmc)