Bevolkingsonderzoek naar longkanker kan duizenden levens redden
Publicatiedatum: 28 november 2017
Door longkanker in een vroeg stadium op te sporen kunnen levens worden gered. Longspecialisten uit 8 Europese landen doen een oproep om landelijke bevolkingsonderzoeken met CT-scanners onder risicogroepen op te zetten.
Torenhoge sterfte verminderen
Bij tijdige opsporing kunnen uitzaaiingen worden voorkomen en kan de torenhoge sterfte onder longkankerpatiënten drastisch verminderen, stellen de wetenschappers. Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen die de diagnose longkanker krijgt, leeft 5 jaar na de diagnose nog. Jaarlijks sterven in Nederland zo‘n 11.000 mensen aan longkanker, binnen de EU gaat het om 270.000 mensen en wereldwijd veroorzaakt longkanker 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.
Preventief scannen
De ziekte eerder opsporen kan veel schelen, zo blijkt uit de onderzoeken, onder meer door de Rijksuniversiteit Groningen. Door mensen met een verhoogd risico (bijvoorbeeld zware (ex-) rokers ouder dan 50 jaar) preventief te scannen, kan de ziekte opgespoord worden voordat er uitzaaiingen ontstaan. De tumor kan met een relatief kleine operatieve ingreep verwijderd worden en de patiënt is genezen zonder dat chemotherapie of bestraling nodig is.
Mensenlevens redden
De invoering van longkankerscreening zal alleen al in Nederland elk jaar 2000 tot 2500 mensenlevens kunnen redden, zegt hoogleraar radiologie, professor Matthijs Oudkerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) tegenover de Telegraaf. “Vroege ontdekking betekent volledige genezing voor ruim 80 procent van de patiënten, op basis van bekende overlevingsgetallen voor deze longkanker-stadia.” Oudkerk denkt dat een landelijk bevolkingsonderzoek in Nederland over ongeveer 3 jaar praktijk zal zijn.
(Bron: ANP, Dagblad van het Noorden)