België speelt de halve finale van het WK en dat maakt heel wat los
Publicatiedatum: 10 juli 2018
Het Belgische voetbalelftal staat op 10 juli 2018 tegenover Frankrijk in de halve finale van Wereldkampioenschappen Voetbal. Een spannende sportgebeurtenis die veel losmaakt bij de zuiderburen.
Provocaties in de grensregio
Spelen tegen het buurland op een groot voetbaltoernooi: veel spannender wordt het niet. Dat weten wij in Nederland maar al te goed, maar ook in België ervaren zij dit nu. Bijvoorbeeld in de Vlaamse grensplaats Wervik. Hier plaats de burgemeester vanaf 10 juli 2018 rond 18.00 uur een container op de brug die deze plaats scheidt van de Franse gemeente Wervicq-Sud, zodat niemand er meer overheen kan met de auto. Dit doet hij niet zomaar, want er al verschillende provocaties geweest van de Fransen nadat duidelijk wordt dat België hun volgende tegenstander zal worden “Ze kwamen hier met de auto vanuit Wervicq-Sud en riepen dingen als ‘le petit Belge’ (vertaald: de kleine Belg), want wij zijn natuurlijk maar een klein landje”, legt burgemeester Youro Casier uit aan NPO Radio 1. Om dit te voorkomen, zijn Franse auto’s niet welkom tijdens de wedstrijd. Welwillende Fransen die ter voet of per fiets naar het Belgische plaatsje willen komen, zijn wel welkom, benadrukt de burgemeester in de reportage.
Stress bij de politie
Andere Belgische grensplaatsen hebben al laten weten geen dergelijke maatregelen te treffen, maar de Belgische politie doet dit zeker wel. In verschillende regio’s zijn alle verloven ingetrokken om de voetbalgekte in goede banen te kunnen leiden. In Brussel heeft de politie nog een extra taak: het beveiligen van de NAVO-top die hier op 11 juli 2018 wordt gehouden. De voorbereidingen zijn al in volle gang en het is aannemelijk dat er op 10 juli 2018 al behoorlijk wat deelnemende wereldleiders in de Belgische hoofdstad zijn die allemaal politie-assistentie nodig hebben. Of de hoofdstedelijke politie dit allemaal kan bolwerken, is nog maar de vraag. “We zijn eigenlijk niet klaar voor zo’n dag”, aldus een woordvoerder van een Belgische politievakbond tegen krant Het Laatste Nieuws.
Verbondenheid
Naast zorgen, brengt de prestatie van de Rode Duivels ook veel positieve sentimenten met zich mee. Zo zorgt het voetbal voor meer verbondenheid. “België is aan atypisch land. Er is een grote Vlaamse gemeenschap en een grote Franstalige gemeenschap, maar door het voetbal voel ik alsof er een vorm van eenheid is”, vertelt een Belgische politicoloog in een ochtendprogramma van NPO Radio 1. Een van de redenen waarom dit elftal zorgt voor eenheid, is de samenstelling ervan. Zo spreken sommigen Frans, anderen Nederlands en zijn ze qua afkomst ook heel verschillend. Zo hebben vele spelers ouders die afkomstig zijn uit de voormalige Belgische kolonie Congo en hebben anderen Marokkaans bloed.
(Bron: NPO Radio 1, ANP, Het Laatste Nieuws, NU.nl, Gazet van Antwerpen)