bankhangen

Bankhangen en voeten op tafel: waarom is het zo slecht voor ons?

U heeft het misschien al wel eens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Een actieve levenshouding helpt namelijk om lichamelijke klachten tegen te gaan. Maar niet alleen zitten, ook bankhangen kan funest zijn voor onze gezondheid. Wij gaan hier dieper op in.

Bankhangen

We herkennen het gevoel waarschijnlijk allemaal. Na een lange dag is niets zo verleidelijk als neerploffen op de bank, bij voorkeur in horizontale positie. Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek is naar het fenomeen bankhangen, is het wel al duidelijk dat het niet goed voor uw spieren is. “Als uw been in het gips zit, wordt het dunner door verdwijnen van de spieren. Dat gebeurt natuurlijk ook als u weinig beweegt. En bankhangen is daarvan het slechtste voorbeeld”, vertelt dokter Ted van Essen.

Risico op rug- en nekklachten

Eventjes op de bank liggen kan heel ontspannend zijn. Maar als u te lang blijft bankhangen, heeft dat het tegenovergestelde effect. Dan kost dat juist energie en voelt u zich lustelozer. Bovendien loopt u het risico dat u te weinig slaapuren maakt als u tot ’s avonds laat voor de televisie blijft hangen. Dokter Ted waarschuwt bovendien voor rug- en nekklachten. “Iedereen voelt wel eens wat in de rug, maar sommigen krijgen chronische klachten en dat vermindert de kwaliteit van leven. En als u hangt en op uw telefoon of tablet zit te loeren, is uw nek te veel gebogen. Dat geeft op den duur pijn en bewegingsbeperking.”

Lees ook: Meteen na het eten languit op de bank: is dat wel zo verstandig?

Actieve zithouding in plaats van bankhangen

Met een actieve zithouding – dat wil zeggen: rechtop zitten – kunt u al veel klachten voorkomen. Dokter Ted neemt de stoel van Tijd Voor MAX-presentator Sybrand Niessen als voorbeeld. “Hij zit op een wiebelstoel zonder rugleuning. Die bevordert het spiergebruik en voorkomt dus rugklachten.” Maar zitten was toch het nieuwe roken? Dat klopt inderdaad, daarom raadt dokter Ted aan om ook regelmatig te blijven bewegen. “Stevig wandelen, een half uur per dag, is al voldoende.”

Voeten van tafel

Rechtop zitten in plaats van bankhangen dus. Maar kunt u wel ter ontspanning uw voeten dan wel op tafel leggen? Dat kunt u beter ook niet te vaak doen. U laat uw gewicht namelijk op uw hakken en hielen rusten, waardoor u meer van uw knieën, kuiten en hamstrings vergt. En dat houdt u niet heel lang vol. Verstandiger is het om een apart voetenbankje te gebruiken, mocht uw stoel of fauteuil geen ingebouwd bankje hebben om uw voeten op te laten rusten. Het is belangrijk dat u uw benen steun geeft, in plaats van uw hielen.

benen
Lees ook: De benen over elkaar heen slaan, hoeveel kwaad kan dat?

(Bron: Van Wijk Zitspecialist, MAM Coaching, Dokter Ted. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    JanD52 says:

    Vroeger in Amersfoort was dokter Ted een prima fijne huisarts, dus wat hij hier –in het algemeen– adviseert vind ik persoonlijk gewoon kwalijk. Als tamelijk verse weduwnaar, inmiddels ook honden en poes overleden, in een voor mij eigenlijk vreemd dorp en mijn oude netwerk op afstand ben ik zéér alleen. Bovendien barst ik inmiddels van de medische problemen. Bankhangen is voor mij het nog enigszins hebben van het gevoel onder de mensen te zijn. Wat wil Ted van E. dan: dat ik ’s avonds rondjes ga lopen door de kamer?

      Adriaan K says:

      Wel eens aan gedacht dat dit stuk niet alleen voor jou is geschreven?

      HennyM says:

      Precies mijn verhaal en situatie 👍

    Jan 57 says:

    Ben helemaal met Dr Ted van Essen eens, als ik veel zit krijg ik last van stramheid in de spieren, als man van 65 moet ik veel bewegen komt ook door jarenlange zware arbeid te hebben gedaan.