Bandenbranche vindt ophef kunstgras onbegrijpelijk

Vertegenwoordigers van de bandenbranche begrijpen niets van de ophef die is ontstaan door een uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgrasvelden met gemalen autobanden als opvulmateriaal. Zij laten aanvullend onderzoek doen.

Veilig

Er zijn “tientallen” onderzoeken die aantonen dat het zogeheten SBR-granulaat van autobanden veilig is, stellen Vereniging Band en Milieu en VACO. “Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen”, zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle 8 miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland.

Recycling

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras. In Nederland liggen ongeveer 2000 kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.

Gezondheidseffecten

Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts rammelen. Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden.

SBR-rubber

Band en Milieu en VACO zullen zelf ook aanvullend onderzoek laten doen. Daarnaast bieden ze sportclubs aan om te kijken of de rubberkorrels op hun kunstgrasvelden van SBR-rubber zijn gemaakt. Op een veld in Hendrik-Ido-Ambacht was industrieel rubber gebruikt en werden omwonenden ziek.

Zorgen

Honderden voetbalclubs maken zich zorgen over de mogelijke risico’s van het voetballen op kunstgras en veel clubs nemen maatregelen. Bij bijvoorbeeld Ajax wachten ze de nieuwe onderzoeken niet af. De ouders van alle jeugdspelers van de club zijn ingelicht dat 4 kunstgrasvelden met rubberkorrels op trainingscomplex De Toekomst worden vervangen. PSV heeft op de trainingslocatie De Herdgang de beschikking over een half kunstgrasveld waar de rubberen korrels op liggen, maar dat veld wordt nauwelijks gebruikt en dus niet vervangen. Het hoofdveld en een bijveld zijn niet voorzien van de omstreden rubberen korrels, maar van kurk.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    De Bandenbrache zullen zich zeker verrast tonen over een tamelijk serieus onderzoek en zal zich roeren als blijkt dat hun weliswaar gerecycelde maar desalniettemin afvalproduct schadelijk blijkt voor de gezondheid. Ergens moet iemand zijn opgestaan met een plan van opruiming waar ook nog eens aan leek te kunnen worden verdiend. En met tweeduizend velden die per stuk drie ton moeten opbrengen lijken me die protesten en tegenwerpingen vanuit de hoek van de bandenopruimbranche wel logisch. En uiteraard gaat deze branche onderzoek doen wat het bandenafval weer gezond verklaart. Onderzoek naar zichzelf. En zo wordt het straks weer hip om je kleinkinderen op die prachtige korrelvelden te zien spelen en trainen.
    Paul van Liempt, journalist, schreef het volgende;
    Hoe komt dat? Je nodigt ‘echte deskundigen’ uit die liefst op basis van ‘harde cijfers’ voor een zo objectief mogelijke weergave van de werkelijkheid zorgen. Uitstekende methode en op het eerste gezicht niets mis mee. Maar ook deskundige specialisten verschillen onderling soms sterk van mening, interpreteren er op los, zetten cijfers gewiekst naar hun hand of blijken toch een belang te hebben, hoe klein ook. Tweeduizend velden a 300.000,-? Noem het maar klein.
    Net als de roep om verbeteringen in de bejaardenzorg waait ook déze kwestie over….