Duur 13:23
Gepubliceerd op 31 maart 2015

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij er iets misgaat in de hersenen. Het lijkt tegenwoordig vaker voor te komen dan vroeger,  maar dat is niet zo. Het wordt vooral beter herkend en misschien is de maatschappij wel ingewikkelder geworden waardoor men eerder tegen problemen oploopt.

Verschillende soorten

Mensen met klassiek autisme hebben problemen in de omgang met mensen, maken geen oogcontact, vinden aanrakingen niet fijn, herkennen gezichtsuitdrukkingen moeilijk, hebben moeite met taal en voor maar een paar dingen interesse.

Mensen met het syndroom van Asperger hebben ook beperkte interesses, maar geen probleem met spreken. Al praten ze vaak wel op een wat plechtige manier. Mensen met Asperger zijn meestal normaal tot hoog begaafd.

Mensen met PDD NOS (de Engelse afkorting voor ‘pervasieve ontwikkelingsstoornis, niet nader omschreven’) worden wel omschreven als ‘licht autistisch’, maar ook daar kan men flink last van hebben. Zij zijn vaak extreem gevoelig voor prikkelingen en hebben veel last van bijvoorbeeld achtergrondgeluiden. Zij vinden het moeilijk om met leeftijdsgenoten om te gaan en om hun dagelijks leven en vrije tijd in te vullen.

Belang diagnose

Het is belangrijk om de diagnose te stellen, want dan kan uitgelegd en geleerd worden hoe er het beste mee om te gaan. Vaak is een kind met autisme gebaat bij speciaal onderwijs. Soms wordt de diagnose pas op latere leeftijd duidelijk. Dan kan lotgenotencontact en psycho-educatie helpen te leren omgaan met het autisme.

De diagnose is niet te stellen met een scan of een bloedonderzoek. Een psycholoog of een psychiater doet allerlei testjes en observeert iemand een tijdje om tot de diagnose te komen. Soms hebben ouders al op peuterleeftijd in de gaten dat er iets mis is. Maar in andere gevallen wordt het pas op school of nog later in het leven duidelijk. Autisme is erfelijk en normaal gezien heeft iemand 1% kans om het te krijgen. Pas als beide ouders autistisch zijn, is de kans 20% om het door te geven.

Symptomen

Veel mensen met een autistische stoornis vertonen ‘ander’ gedrag. Vaak begrijpen ze de sociale regels niet. Iemand vriendelijk groeten met een glimlach komt niet in hen op. Verwacht ook geen reactie op de eigen emoties. Dat kan heel lastig zijn om mee om te gaan. Realiseer u dat een autist vaak geen gezichtsuitdrukkingen herkent. Spreek niet te hard, raak iemand niet zomaar aan, stel eenvoudige vragen en gebruik geen woorden met dubbele betekenis. Vermijd onvoorspelbare situaties. Maak gebruik van schema’s, agenda’s en geschreven instructies. De app Aut-There is daar zeer geschikt voor.

Behandeling

Autisme is niet te genezen, maar met goede begeleiding kan men heel ver komen. Alles wat iemand met autisme hoort, ziet, ruikt of voelt, verwerkt hij of zij op een andere manier dan iemand zonder autisme. Iemand met autisme kan geen logisch geheel maken van allerlei losse informatie die binnenkomt. Dat maakt het lastig om de wereld om zich heen te begrijpen. Het komt in verschillende vormen voor. Geen twee mensen met autisme zijn gelijk.

De app Aut-There brengt mensen met autisme met elkaar in contact. Ze kunnen daarop deelnemen aan een forum en zoeken naar activiteiten waar men aan mee kan doen. Het doel is vooral om het sociale isolement waar autisten in zit, te doorbreken.

Dit onderwerp is besproken in de uitzending op 31 maart 2015.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer