Asperges geven plas specifieke geur, maar niet iedereen ruikt dit
Publicatiedatum: 26 april 2021
Fan van asperges? Dan heeft u vast weleens gemerkt dat uw urine wat apart kan ruiken nadat u dit zogenoemde witte goud heeft gegeten. Althans, als u hier genetisch toe in staat bent. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lang niet iedereen deze geur kan ruiken.
Aspergeplas
Wie asperges heeft gegeten wordt hier vaak nog wel even aan herinnerd, want deze groente zorgt ervoor dat urine nogal zwavelachtig gaat ruiken. Deze geur wordt in de hand gewerkt door het asparagusinezuur, dat in het lichaam voor zwavelverbindingen zorgt.
Onderzoek
Uit onderzoek van het British Medical Journal (BMJ), een vakblad voor Britse medici, blijkt dat de zwavelachtige geur die het asparagusinezuur veroorzaakt niet door elke neus wordt waargenomen. De betrokken wetenschappers laten 6.909 mannen en vrouwen bijhouden of hun urine naar zwavel ruikt nadat zij asperges hebben gegeten. 58 procent van de mannen en 61 procent van de vrouwen zegt niets te ruiken.
Chromosomen
Hoe dat kan? Volgens de studie heeft dit te maken met een bepaalde plek op het 1e chromosoom. Mensen hebben doorgaans 46 chromosomen waarin genetisch materiaal ligt opgeslagen. Het 1e chromosoom bevat veel ‘informatie’ over het reukvermogen en hier wordt dus ook mede bepaald of iemand aspergeplas kan ruiken of niet.
Niet alleen door chromosoom 1
Volgens de wetenschappers is het te kort door de bocht om te stellen dat alleen dit specifieke gebied op chromosoom 1 hiervoor zorgt. Zo kan het volgens de Britse hoogleraar Steve Mitchell, specialist op het gebied van het menselijk metabolisme, ook zo zijn dat het lichaam zelf bepaalde enzymen mist waardoor er gewoonweg geen typische aspergeplas ontstaat.
Om echt met zekerheid te kunnen zeggen waarom de één het wel ruikt en de ander niet, is meer onderzoek nodig.
(Bron: Nemo Kennislink, BMJ, London Imperial College, PubMed, Libelle)