Luid gesnurk, ademstilstand en ochtendhoofdpijn. Het zijn symptomen van apneu. Een op de 200 mannen boven de 35 jaar heeft er last van.
Veel mannen, ongeveer 80% van de gevallen, en vaak op wat oudere leeftijd hebben last van apneu. Het heeft te maken met het slapper worden van de weefsels waardoor de luchtweg makkelijker samenvalt. Dat geldt dan vooral voor de ruimte achter de tong en boven het zachte verhemelte. Het gewicht speelt een belangrijke rol: als u te zwaar bent zijn de weefsels rond de luchtpijp ook dikker. Wanneer u alcohol neemt, versterkt dat ook de kans op samenvallen van de luchtpijp en dat geldt ook voor het innemen van slaapmiddelen. Mensen met apneu snurken, maar niet iedereen die snurkt heeft ook apneu.
Bij mensen met apneu stokt de ademhaling tijdens de slaap. Dat gebeurt bij iedereen wel eens, maar we spreken van apneu als dit vaker dan 10 keer per uur gebeurt en dan langer dan 10 seconden. Soms wel een halve minuut of zelfs langer. U kunt er wakker van schrikken en dan weer verder slapen. Maar soms houdt het u uit uw slaap. Het gebeurt ook vaak dat uw bedgenoot het als eerste opmerkt.
Als er aanwijzingen voor apneu zijn, dan worden de symptomen gemeten tijdens de slaap. Daar wordt u een nachtje voor opgenomen. Hoe u slaapt wordt geregistreerd en ook het aantal keren dat de ademhaling stokt en hoe lang dat duurt. Er wordt gekeken of er hartritmestoornissen ontstaan en in hoeverre de zuurstof in het bloed daalt. Dat heet Polysomnografie. Er is ook een onderzoek waarbij een slangetje met kleine videocameraatjes erop de luchtweg bekijkt en kan zien waar het samenvalt. Dit onderzoek voert de KNO-arts tijdens een korte narcose uit. Soms is er een probleem met het neustussenschot of met poliepen. Of bij kinderen een grote keelamandel.
U kunt proberen het snurken te vermijden door niet op uw rug te slapen. Soms helpt het om een tennisbal in de pyjama te naaien, net tussen de schouderbladen. Afvallen, overgewicht is een belangrijke oorzaak. Niet eten voor het slapen, geen alcohol en geen slaaptabletten innemen. Soms helpt het om met een soort bitje de onderkaak wat naar voren te dwingen tijdens het slapen. Soms kunt u operatief de luchtweg wat wijder maken of wat stugger, zodat de weefsels minder gemakkelijk samenvallen. Bij kinderen helpt het de amandelen eruit te halen. Of u kant kijken of u de luchtdruk van de inademing wat kunt verhogen. U blaast dan de luchtweg een beetje op zodat het kan samenvallen. Dat heet Continue Positieve Luchtweg Druk of in het Engels CPAP.
Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 16 maart 2010.
Goede avond mede werkers van het programma over gezondheid .
In 2013, lag ik in het ziekenhuis vanwege hartklachten. Er werd een pace maker geplaatst. Ik heb Rond die plaatsing 2 x 4 dagen in het ziekenhuis gelegen.
Er werd over mij geklaagd, dat ik heel hard snurkte. Werd zelfs ook daarvoor naar een 1 persoonskamer gebracht.
Er werd ook ademstilstanden waargenomen. Na onderzoek waren dat er 48 per uur. Mijn man was er in al die jaren wel aan gewend. Maar nu werd er door het ziekenhuis aandacht aan geschonken. Ik kreeg een masker. Vreselijk, heb het 14 dagen geprobeerd en weer terug gebracht.
Omdat ik ook met mijn mond open slaap, had mijn fysiotherapeute aangeraden een stukje leukopor verticaal op mijn lippen te doen. Zodat mijn mond dicht blijft. Geweldig, sindsdien snurk ik niet meer en heb ook geen ademstilstanden meer een simpel middel en het helpt mij en daardoor ook mijn man perfect.
Ik hoop, dat het andere mensen ook kan helpen.
Vriendelijke groet van Ans Steman.