antistoffen corona

Antistoffen tegen corona nemen sneller af, wat betekent dat?

Toen de eerst corona-patiënten herstelden, klonk er gejuich over de antistoffen die zij zouden hebben aangemaakt. Zij zouden er ‘vanaf zijn’.  Maar uit recentere Duitse en Britse onderzoeken blijkt dat deze patiënten de antistoffen ook al snel weer kwijt zijn geraakt. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? We legden de vraag voor aan dokter Ted van Essen.

Veel onderzoek

“COVID-19, zoals de ziekte door het SARS-Cov2 virus heet, is pas een half jaar bekend en er wordt gelukkig heel veel wetenschappelijk  onderzoek naar gedaan. Er zijn ook heel veel vragen: waarom wordt de ene persoon zieker dan de andere? Waarom worden kinderen minder vaak ziek? Waarom lopen mensen met overgewicht meer risico? Waarom sterven meer mannen dan vrouwen; en ga zo maar door.”

Afweersysteem

Een makkelijk antwoord is er niet, want het menselijk afweersysteem dat een complex samenspel is van verschillende elementen. Ons immuunsysteem bestaat uit 2 systemen, een aangeboren- en aangeleerd afweersysteem. Het aangeboren reageert als eerste, daarna het aangeleerde. Het aangeleerde probeert met antistoffen die we in ons leven hebben opgebouwd en T-cellen de infectie te bestrijden.

Geheugen

In de strijd tegen infecties heeft ons immuunsysteem nog een element wat wordt ingezet bij het oplopen van een infectie, en dat is het afweer-geheugen. Het afweersysteem herkent een virus als het voor de tweede keer ons lichaam binnenkomt. Het afweersysteem wordt op dezelfde manier geactiveerd als bij de eerste besmetting, dus met antistoffen en T-cellen. Hierdoor worden we bij een tweede besmetting vaak niet ziek of minder hevig dan de eerste keer.

Niet nieuw

“De ontdekking dat de antilichamen tegen dit coronavirus niet lang in het bloed blijven zitten, is eigenlijk geen verrassing. Er zijn nog een paar andere types coronavirus bekend, die vooral verkoudheid geven. Waarschijnlijk zijn die ooit ook (honderden jaren geleden) als ernstige ziekmaker begonnen, nadat ze van dier op mens waren overgegaan. Van die virussen is ook bekend dat ze niet langdurig beschermen na zo’n verkoudheid. Sommige mensen krijgen het vaak terug, maar andere mensen nauwelijks. Ook al weer zo’n onverklaarde bevinding.”

Geen garantie dat het niet terugkomt

“In elk geval moet je er dus niet op rekenen dat je na het doormaken van COVID-19 niet opnieuw ziek van dat virus kunt worden. Dus blijft het ook voor herstelden verstandig om zich aan die 1,5 meter afstand te houden. Overigens is tot op heden van herbesmetting nog geen bewijs gevonden. Het aantal besmettingen lijkt trouwens wat toe te nemen, vooral binnen families en op het werk. Dus: vermijd ook contact met zieken en laat je snel testen als je zelf verschijnselen merkt.”

Belangrijke vondst

“Voor vaccinmakers is de vondst dat antilichamen snel verdwijnen, wel zeer belangrijk. De werking van vaccins wordt vaak afgemeten aan die antilichaamvorming, maar dat zegt dus niet zo veel. De zogenaamde cellulaire immuniteit is veel lastiger te meten, maar die is waarschijnlijk belangrijker voor een werkzaam vaccin. Reken maar dat daarnaar veel onderzoek zal worden verricht de komende tijd.

(Bron: dokter Ted van Essen, NOS, AD)

Geef een reactie