patiëntendossier

Alternatief voor elektronisch patiëntendossier in de maak

6 jaar na het staken van de plannen rondom het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt er weer gewerkt aan een dergelijk project, waardoor medische informatie delen mogelijk wordt. Het heet MedMij en het deelt alleen de informatie met verschillende zorginstanties als de patiënt hier toestemming voor heeft gegeven.

Alle medische gegevens digitaal

MedMij is in het leven geroepen door het ministerie van Volksgezondheid, patiëntenorganisaties, verschillende zorgverleners en zorgverzekeraars. Hun doel is om tegen 2020 iedere Nederlander te kunnen voorzien van een een zogenoemde persoonlijke gezondheidsomgeving, waarin medische gegevens worden weergegeven. Denk hierbij aan labuitslagen en resultaten van scans. Om hierbij te kunnen, dient er ingelogd te worden met de DigiD.

Anders dan het elektronisch patiëntendossier

Bovengenoemde beschrijving past ook het EPD, maar er zijn toch veel verschillen tussen de 2 patiëntendossiers. MedMij-gebruikers moeten namelijk actief toestemming geven als een zorgverlener gegevens opvraagt over hen bij het Landelijk Schakel Punt (LSP). Dit is de instantie waarbij verschillende zorginstanties en zorgverleners zijn aangesloten die – na goedkeuring- de gegevens van elkaars patiënten kunnen inzien. Nu is het zo dat het LSP alleen regionaal actief is: als een patiënt uit Brabant in een Gronings ziekenhuis belandt, dan kunnen er geen gegevens worden opgevraagd. “Dat is heel vervelend en nadelig voor de patiënt”, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie Nederland tegen de Volkskrant. Er zijn er regels in de maak die ervoor moeten zorgen dat de systemen beter op elkaar aansluiten, zodat het inzien van medische gegevens makkelijker wordt via MedMij.

Momenteel kunnen Nederlanders zich nog niet aanmelden voor MedMij, want het project bevindt zich nog in de testfase. Binnen 2 jaar moet het beschikbaar zijn.

Het elektronisch patiëntendossier

Zoals al gezegd is MedMij in zekere opzichten te vergelijken met het EPD. Het plan hiervoor sneuvelt in 2011 in de Eerste Kamer, omdat de leden van mening zijn dat het systeem niet veilig genoeg is. Dit omdat de gegevens landelijk gedeeld kunnen worden en omdat er weinig toezicht op is vanuit de patiënt zelf. Zij worden in het originele plan niet op de hoogte gesteld van het feit dat hun gegevens gedeeld worden. Hoewel er dus nooit een landelijk elektronisch patiëntendossier is gekomen, gebruiken veel ziekenhuizen wel een eigen eps. Zodoende kunnen er binnen die omgeving gegevens over patiënten worden opgevraagd als deze wordt behandeld door meerdere artsen.

(Bron: woordvoering patiëntenorganisatie Nederland, de Volkskrant, ANP)

Geef een reactie