Eredivisie

Ajax, Feyenoord en PSV komen met plan voor nieuwe opzet Eredivisie

Topclubs Ajax, Feyenoord en PSV hebben een plan opgesteld waarbij de huidige invulling van de Eredivisie op de schop gaat. Als het aan de 3 clubs ligt, dan worden de tv-inkomsten uit het Europees voetbal vanaf 2021 voortaan anders verdeeld. In ruil daarvoor willen zij dan af van kunstgras in de Eredivisie en een verkleining van de competitie van 18 naar 16 clubs.

Kunstgras in de ban

In het voorstel staat dat minimaal 10 procent van de inkomsten die Nederlandse clubs uit de Champions League en Europa League halen voortaan terugvloeien naar de overige clubs in de Eredivisie. In een succesvol seizoen levert dat al snel een extra bedrag van zo’n 10 miljoen euro op. In ruil daarvoor willen de topclubs af van al het kunstgras in de eredivisie.

Er is al langer discussie over kunstgras op het hoogste niveau. Voor kleinere clubs is het onderhouden van een grasmat met natuurlijk gras vaak te duur, maar vanuit de topclubs zijn er zorgen over blessures. Zo heeft Ajax in 2017 besloten geen spelers meer te verhuren aan clubs die op kunstgras spelen. De Amsterdamse club wil niet het risico lopen dat de spelers na hun uitleenperiode geblesseerd terugkeren. Op dit moment spelen PEC Zwolle, Heracles Almelo, Excelsior, VVV-Venlo, ADO Den Haag en FC Emmen nog op kunstgras in de Eredivisie.

Van 18 naar 16 clubs

Naast de kunstgraskwestie willen Ajax, Feyenoord en PSV een andere competitieopzet. De precieze uitwerking hiervan is nog onderwerp van studie, maar zeer waarschijnlijk gaat het om play-offs, mogelijk met 16 in plaats van de huidige 18 clubs. Daarnaast willen Ajax en PSV hun beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie kunnen behouden.

Impuls voor Eredivisie

Sportmarketeer Chris Woerts juicht het plan toe en adviseert de clubs om in te stemmen. Niet alleen is dat financieel interessant, de Eredivisie gaat er volgens Woerst ook flink mee op vooruit qua uitstraling, gezondheid en niveau: “dit is voor alle clubs uiteindelijk de best denkbare oplossing. Het is dan in ieders belang dat het Nederlandse voetbal sterker wordt én Europees presteert. Het gebakkelei over de herverdeling van het Nederlandse televisiegeld leidde nergens toe, dat bedrag is veel te klein en gaat ook amper groeien. In dit plan zien de topclubs hun wensen gehoord, de kleinere clubs zullen inzien dat ze er over een langere periode beter van worden.”

Stemmen

Het plan komt medio november in stemming en voor die tijd worden de details en exacte voorwaarden nader uitgewerkt. Oorspronkelijk is er veel scepsis over de ‘veranderagenda’ bij clubs aan de onderkant eredivisie, maar het draagvlak is de afgelopen maanden enorm vergroot. De bedoeling is om de ‘eredivisie 2.0’ per 2021 in te voeren.

Update vrijdag 16 november 2018

De eredivisieclubs zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de veranderingen. Het terugbrengen van de eredivisie naar 16 clubs en het verbod van het spelen op kunstgras gaan niet door. Wel wordt wat meer rekening gehouden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse topclubs, krijgen de wat kleinere clubs in Nederland meer geld, degraderen voortaan waarschijnlijk 2 clubs rechtstreeks uit de eredivisie en is er meer oog (met strakkere regels) voor de jeugdopleidingen.

Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, heeft laten weten dat er wel enkele veranderingen doorgevoerd worden. Clubs die meedoen aan het hoofdtoernooi van de Champions League of Europa League hoeven vanaf het seizoen 2020/2021 pas een ronde later in te stromen in het nationale bekertoernooi. Europees spelende clubs staan op hun beurt 5 procent van de opbrengsten die ze krijgen van de UEFA af aan de andere clubs. Voetballen op kunstgras wordt niet verboden, maar wel ontmoedigd. Eredivisieclubs met natuurgras krijgen per seizoen een bonus van maximaal 350.000 euro. “Als je dat relateert aan de 500.000 euro die clubs gemiddeld kwijt zijn voor de overstap van kunstgras naar natuurgras, dan is dit een meer dan serieuze impuls en prikkel om clubs ertoe te bewegen over te stappen naar natuurgras”, zegt Swart.

(Bron: ANP, AD, FC Update, Nu.nl)

Geef een reactie