huisarts bezoek

Afspraak bij de huisarts? Zo bereidt u hem goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor veel dingen, maar ook voor een afspraak bij de huisarts. Maar hoe bereidt u zich het beste voor? Dokter Ted van Essen geeft antwoord op deze vraag. 

Fijn voor u en de arts

Een goede voorbereiding van een huisarts bezoek is niet alleen voor uzelf fijn, maar ook voor de arts. Voor uzelf goed om de klacht en bijbehorende vragen op een rij te hebben en voor de arts handig, want zo kan hij of zij u beter helpen. “Stel uzelf de vraag ‘wat denk ik dat het is?’, want de arts zou u die vraag kunnen stellen. En noteer alles wat u daarover eventueel op internet heeft gevonden. Dit voorkomt dat de huisarts u uitleg geeft over iets wat u al lang weet.”

Uitkomst kan verschillen

De klacht en de vragen die u daarbij heeft kunnen behoorlijk verschillen. Wellicht is de klacht voor u helder, maar wilt u door de huisarts doorverwezen worden. Dan is het goed dat direct aan de huisarts duidelijk te maken. Meldt u alleen de klacht, dan zal de arts u onderzoeken en aangeven of hij of zij een behandeling nodig vindt. En die uitkomst kan verschillen met wat u in gedachten heeft. “Vraag verder als u een behandeling wordt voorgesteld, zijn er bijvoorbeeld voor- en nadelen aan? En vraag vooral ook wat u zelf kunt doen.”

Duidelijk formuleren

Wees dus zo duidelijk mogelijk bij de omschrijving van uw klacht en zeg wat u voelt en hoe lang u hier al last van heeft. Heeft u pijn op de borst, geef dan aan waar exact u die pijn voelt en wat eventueel uw vermoeden is. “Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik heb een week of 2 pijn op mijn borst bij een inspanning en ik ben bang dat ik iets aan mijn hart heb. Kan er een hartfilmpje worden gemaakt?’ Misschien wilt u liever direct doorverwezen worden naar een specialist. Geef dit dan aan.  Schrijf de vragen die u heeft op, dan kunt u ze niet vergeten. Samen met de huisarts kunt u dan een behandelplan bepalen.”

Weinig tijd

Wanneer u een afspraak maakt bij de huisarts, kan de assistent u ook vaak al helpen. Hij of zij kan in ieder geval bepalen of het zinvol is een afspraak bij de huisarts te maken en of dat direct moet of een paar dagen later. Een consult bij de huisarts is maar 10 minuten, dus er is niet heel veel ruimte. Spaar klachten en vragen daarom ook niet op voor 1 consult. Mocht u meer tijd nodig hebben, zeg dit dan bij het maken van de afspraak. Dan wordt er een dubbel consult gepland. Maar ook dan geldt, bereid u voor en formuleer uw klacht en vragen goed. “Tegenwoordig kunt u ook steeds meer vragen via de mail stellen. Wees ook dan duidelijk over de klacht en de vragen die u heeft. Dan kan de arts die zo goed mogelijk beantwoorden en zo bent u gerust gesteld.”

(Bron: Thuisarts/Nu.nl en dokter Ted)

Geef een reactie

Reactie

    marianke brugman says:

    Doorgaans maak ik een brief waarin staat waar ik last van heb en hoe het komt. eventueel vallen. Met alle bijzonderheden die ik denk die nodig zijn. Ik heb het idee dat mijn huisarts daar niet zo blij mee is, want hij gaat er zeer oppervlakkig op in. En dan is de tijd om en ga ik weg. Het resultaat is dat ik nog zelden ga.