ziekte van Lyme

Aantal gevallen ziekte van Lyme in 20 jaar tijd verviervoudigd

In 20 jaar tijd is het aantal mensen dat de ziekte van Lyme oploopt verviervoudigd. Voor het jaar 2017 gaat het om 27.000 nieuwe gevallen. Bij de vorige peiling, in 2014, zijn er 25.000 slachtoffers geteld. Deze cijfers heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend gemaakt aan het begin van de Week van de teek, die dit jaar van 16 tot 22 april 2018 loopt.

Boven de 5 tot 10 graden worden teken actief

Bij de ziekte van Lyme ontstaat na de beet van een teek een infectie, die wordt veroorzaakt door de Borreliabacterie. De infectie kan gevolgen hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. De Week van de teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties en is er om mensen extra alert te maken op teken. Want al zijn de gevaren al wel redelijk bekend, de aandacht ervoor kan nog beter. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat teken alleen actief zijn bij warm weer, maar zo gauw de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt worden ze al actief. De meeste mensen worden dan ook gebeten in de maanden maart tot en met oktober en de boosdoeners zitten niet alleen in het bos of in struikgewas. Ze kunnen ook in een parkje of zelfs in uw eigen tuin opduiken.

Niet iedereen wordt ziek

Als u gebeten wordt is het gelukkig niet altijd het geval dat u ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme oploopt of één van de andere ziekten die de parasiet overdraagt. Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten, maar lang niet iedereen wordt dus ziek. Teken drinken het liefst menselijk bloed via de liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond de haargrenzen. Alert zijn is dus noodzakelijk. Ontdekt u een teek op uw lichaam, dan is het zaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen en de plek goed in de gaten te houden. Ga bij twijfel naar de dokter, maar zeker als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of andere klachten.

Breed onderzoek

De Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM hebben in 2017 het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe) opgericht voor breed onderzoek naar de ziekte. Om die zodoende nog beter te bevechten. RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard: “Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. Via tekenradar.nl kunnen mensen met tekenbeten en Lyme zich aanmelden voor ons onderzoek”. Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld.”

TBE-virus

Later komt er ook onderzoek naar de blootstelling aan het TBE-virus, dat hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken. Besmette teken dragen het TBE-virus over van dier naar dier en – tot nog toe een enkele keer – naar de mens. Het virus heeft nog maar 2 keer in Nederland toegeslagen, één keer op de Sallandse Heuvelrug en één keer op de Utrechtse Heuvelrug.

(Bron: ANP, tekenradar.nl)

Geef een reactie