Duur 06:05
Gepubliceerd op 19 maart 2013

Aangezichtspijn

Heftige pijnscheuten in het gezicht en plotselinge snijdende of bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd: aangezichtspijn. Wat is het precies en is het te behandelen?

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is pijn in een zenuw ook wel neuralgie. De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht: in het voorhoofd, in de neus en bovenkaak of in de lip, tong of onderkaak. De pijnscheuten duren seconden tot minuten. Tussen de pijnaanvallen is er geen pijn. Soms komen de pijnscheuten een paar keer per dag, soms zelfs tientallen keren per dag. De pijn kan zo heftig zijn, dat men weinig anders meer kan doen. Het voelt soms aan als elektrische stroomstoten. Het kan optreden bij tanden poetsen, eten, praten, scheren, de huid aanraken of koude wind. Bijkomende klachten kunnen zijn: een loopneus of verstopte neus, een afhangend of gezwollen ooglid, een zwetend voorhoofd, of een rood doorlopen tranend oog.

Behandeling

Het kan helpen door het gezicht te beschermen tegen de kou met een das of sjaal en proberen de gevoelige plek in het gezicht niet aan te raken. Bij een behandeling met medicijnen wordt meestal carbamazepine (Tegretol) voorgeschreven.  Een nieuwer middel is gabapentine (Neurontin) of pregabaline (Lyrica). Dit is een middel dat remmend werkt op de overdracht van prikkels naar de zenuw. In lichte gevallen van aangezichtspijn helpt het goed.

Als medicijnen onvoldoende werken, dan kan een operatie door een neurochirurg een mogelijkheid zijn. Vroeger werd dan de aangezichtszenuw operatief (gedeeltelijk) door­ge­sneden. Het grote nadeel van deze methode is, dat het gezicht dan doof (vergelijkbaar met de verdoving bij de tandarts) aanvoelt, maar vooral dat na enige tijd een nieuwe onbehandelbare pijn kan ontstaan. Deze is vaak nog erger dan de oorspronkelijke pijn.

Janetta-operatie

Een andere mogelijkheid is de Jannetta-operatie. Hierbij wordt de aangezichtszenuw in de hersenen vrij gelegd. De slagader (of ader) die tegen de zenuw aanligt wordt losgemaakt en er wordt een klein stukje kunststof tussen gelegd. Bij deze operatie is het functieverlies van de zenuw geringer. Het gaat hier wel om een hersenoperatie, die een langdurige ziekenhuisopname vereist. Soms is een operatie niet mogelijk, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid. Dan kan de aangezichtszenuw op een andere manier worden uitgeschakeld door de zenuw te beschadigen. Dit kan met hitte, stroom, hoge druk, het inspuiten met geneesmiddelen of door röntgenstraling. De mogelijke bijwerking is dat het gevoel in een deel van het gezicht minder wordt. De pijnscheuten kunnen weer terugkomen na een paar maanden tot 2 jaar. De behandeling kan nog wel een keer herhaald worden.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 19 maart 2013.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer