Aandacht voor depressie op Wereldgezondheidsdag
Publicatiedatum: 7 april 2017
Op vrijdag 7 april 2017 is het Wereldgezondheidsdag. De dag staat dit jaar in het teken van depressie, met als motto ‘Laten we praten’.
Wereldgezondheidsdag
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 7 april uitgeroepen tot Wereldgezondheidsdag. Jaarlijks staat de organisatie op deze dag stil bij allerlei ziektes, aandoeningen en slechte gezondheid. De WHO vraagt vandaag aandacht voor depressie. Volgens de organisatie is het aantal mensen dat wereldwijd aan deze aandoening lijdt in de periode 2005-2015 gestegen met 18 procent. Op dit moment zijn meer dan 300 miljoen mensen depressief.
Depressie wereldwijd
De WHO stelt dat depressie wereldwijd een belangrijke oorzaak is van allerlei ziektes en beperkingen. Toch is behandeling van de aandoening niet overal vanzelfsprekend. In veel landen rust er een stigma op depressie en is er een gebrek aan steun voor mensen met mentale problemen.
Campagne ‘Depressie: laten we praten’
Om depressie onder de aandacht te brengen heeft de WHO de campagne ‘Depressie: laten we praten’ in oktober 2016 afgetrapt. De campagne duurt één jaar. De organisatie wil beter begrip van de aandoening kweken. Daarnaast stelt de WHO dat depressie met pillen is te behandelen, maar dat vooral erover praten goed werkt.
Nederland
Ook in Nederland hebben we veel te maken met deze aandoening. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 8 procent van de Nederlanders in 2014 aangeeft een depressie te hebben of het jaar daarvoor depressief te zijn geweest. Vooral mensen van middelbare leeftijd (40-54 jaar) kampen met de aandoening. Gemiddeld lijden meer vrouwen dan mannen aan depressie.
(Bron: ANP, WHO, CBS)