Aan welke symptomen kunt u een TIA herkennen?
Publicatiedatum: 8 februari 2025
Een TIA, oftewel een verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen, overkomt jaarlijks tienduizenden Nederlanders. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken als u een TIA krijgt. Daarvoor is het wel van belang dat u een TIA kunt herkennen. Aan welke signalen kunt u dit herkennen?
Wat is een TIA?
Een TIA, Transient Ischaemic Attack, is een tijdelijke hapering van de bloedtoevoer naar de hersenen. Doordat een deel van de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgt, vallen functies van bepaalde lichaamsdelen uit. Meestal duurt dit maximaal 15 tot 20 minuten. Een TIA is soms een voorbode voor een beroerte. Het is daarom zaak om meteen medische hulp te zoeken. Bel zo snel mogelijk 112, de huisarts of de huisartsen-spoedpost, ook als de klachten alweer voorbij zijn.
Risicofactoren
In principe kan iedereen een TIA krijgen. Er zijn echter wel risicofactoren die de kans op het krijgen ervan vergroten. De grootste risicofactoren zijn een hoge bloeddruk en roken. Daarnaast vormen alcohol, diabetes, obesitas, een te hoog cholesterolgehalte en stress een risico. Ook neemt de kans op een TIA toe naarmate u ouder wordt. Dat komt door slijtage van de bloedvaten.
Een gezond dieet helpt om de kans te verkleinen. Zo wordt geadviseerd om voldoende groente en fruit te eten en minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Beperk daarnaast bij voorkeur uw alcoholinname tot maximaal 1 à 2 glazen per dag. Met een gezonde levensstijl verkleint u de kans op een te hoge bloeddruk en dus ook op een TIA.
Hoe herkent u een TIA?
Hieronder zetten we de meest voorkomende symptomen bij een TIA op een rij. Vaak treden meerdere van deze symptomen gelijktijdig op, maar soms heeft iemand ook slechts één van deze klachten:
- Een scheve mond
- Slecht zicht
- Onduidelijk praten
- Minder kracht in arm en/of been, vaak aan één kant van het lichaam
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Een verlamd gevoel in bepaalde lichaamsdelen
- Slikproblemen
Welke behandeling volgt?
Als blijkt dat u een TIA heeft gehad, gaat medisch personeel de oorzaak onderzoeken. Om herhaling te voorkomen, krijgt u waarschijnlijk bloeddrukverlagers, bloedverdunners of cholesterolverlagers voorgeschreven. De kans is aanwezig dat u de rest van uw leven bloedverdunners moet gebruiken, maar dit zal in overleg met de arts gaan. De arts adviseert na een TIA mogelijk ook om leefstijlveranderingen door te voeren.
(Bron: UMCG, Margriet, Hersenstichting, HagaZiekenhuis, VZ en Thuisarts. Foto: Shutterstock)