Aan uw gezicht zitten vergroot de kans op een coronabesmetting, hoe werkt dat?
Publicatiedatum: 15 maart 2020
Misschien heeft u het ook wel voorbij horen komen; het aanraken van uw eigen gezicht kan ervoor zorgen dat het coronavirus uw lichaam binnenkomt. Maar is dit wel echt het geval? En hoe werkt zo’n besmetting via uw gezicht dan precies?
Via de openingen in het gezicht
Het is wel degelijk het geval dat het aanraken van uw eigen gezicht ervoor kan zorgen dat de kans op een coronabesmetting wordt vergroot. Virussen kunnen namelijk via aanraking van uw mond, traanklieren en neusslijmvlies het lichaam binnenkomen, via de ‘openingen’ van uw gezicht dus. Gezondheidsorganisatie Word Health Organization (WHO) adviseert dan ook om niet aan uw gezicht te zitten om zo besmetting met het coronavirus te voorkomen.
Huid beschermt juist tegen virussen
Om de kans op een coronabesmetting zo klein mogelijk te houden doet u er dus goed aan om van die openingen in uw gezicht af te blijven. “Een vinger in uw mond steken is het minst handig, maar gewoon aan je wangen zitten maakt niet uit, de huid beschermt u juist tegen virussen”, vertelt viroloog Bert Niesters aan nieuwswebsite Nu.nl.
Hersenen
Het lijkt misschien een gemakkelijke maatregel om vanaf heden van uw gezicht af te blijven, het is immers sowieso een slechte gewoonte. maar toch is dit voor veel mensen een behoorlijke opgave. Wat is eigenlijk de reden dat wij zo graag aan ons gezicht zitten? Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt uit: “Onze handen en ons gezicht zitten dicht bij elkaar in het hersenschors. Kijk maar naar de homunculus, dat laat zien welke delen van ons lichaam door welke gebieden in de hersenen aangestuurd worden, de hand en het gezicht grenzen aan elkaar.” Het is dus niet onlogisch dat wij graag en snel met onze handen aan ons gezicht zitten.
Meer oorzaken
Maar er zijn meer oorzaken. Zo kan even krabben aan uw gezicht helpen tegen jeuk en andere kriebels en kunt u met uw vingers voelen hoe uw huid er voor staat wanneer u bijvoorbeeld weet dat er een bultje of puist op uw gezicht zit. Daarnaast kan het aanraken van uw gezicht helpen bij het reguleren van emoties, stress of een overactief brein. “Door uw gezicht aan te raken geeft u uzelf een andere sensatie dan die vervelende of moeilijke gedachte. Uw handen willen die negatieve gevoelens als het ware verdringen”, vertelt Arie Dijkstra, hoogleraar gedragswetenschappen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen ook tegen Nu.nl. Een andere reden dat mensen graag aan hun gezicht zitten is een sociale. “U laat bijvoorbeeld zien dat u nadenkt door over uw kin te wrijven. Of u zit aan uw gezicht als u aan het flirten bent.”
Automatisme
Ondanks dat we het dus beter niet kunnen doen, zijn er dus vele redenen om met uw handen aan uw gezicht te zitten. Voor sommige mensen is dit zelfs een automatisme geworden. Maar ook een automatisme is volgens Dijkstra te doorbreken. Dit doet u door bijvoorbeeld in kaart te brengen op welke momenten u uw gezicht aanraakt. Ook kunt u een briefje ophangen als herinnering en als u dan toch aan uw gezicht wilt zitten kunt u dit het best altijd met een papieren zakdoekje doen.
Handen wassen minstens zo belangrijk
Maar volgens viroloog Niesters is het lastig om minder aan uw gezicht te zitten. “Zorg er daarom vooral voor dat uw uw handen goed wast. Vooral na een toiletbezoek en voor het eten. En nies in uw elleboog, dat is trouwens überhaupt goed om te doen om de kans op een coronabesmetting te verkleinen.”
Wilt u meer weten over het coronavirus? Hier vindt u alle artikelen op MAX Vandaag over het coronavirus op een rij.
(Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, archief)