vallen

80-plusser maakt vaker dodelijke smakker: hoe komt dat?

Het aantal 80-plussers dat overlijdt na een val is in 16 jaar tijd flink gestegen. In 2000 overlijden er 391 mensen aan de gevolgen van een valpartij en in 2016 zijn dit er al 2.501, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe komt dit? En wat kan er tegen gedaan worden?

Oorzaken

Een val zit in een klein hoekje, zeker bij oudere mensen. Het reactievermogen is met de tijd trager geworden en ook de spierkracht neemt af. Als er zich een risicosituatie voordoet, is een val snel gemaakt. Dat dit gevaarlijk is, blijkt wel uit de eerder genoemde cijfers. Maar waar komt die stijging vandaan? Volgens een aantal valexperts is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak, al speelt het feit dat er meer ouderen zijn absoluut een rol. Deze ouderen blijven ook tot op steeds hogere leeftijd thuiswonen, iets wat de valkans ook vergroot. Hier liggen er immers vaker kleedjes op de grond waarover gestruikeld kan worden. Daarnaast is medicatiegebruik mogelijk een oorzaak van de stijging. Wie ouder is, lijdt vaker aan een aandoening waarvoor medicijnen geslikt worden en deze medicatie heeft soms bijwerkingen als duizeligheid. Dat duizeligheid de kans op een val bevorderd, laat zich raden.

Remedies

Ouderenorganisatie KBO-PCOB zet zit al tijden in om het aantal valgevallen onder ouderen terug te dringen. Zo hebben zij veiligheidsvoorlichters in dienst die valpreventietips geven. “De voorlichters zetten bij het voorkomen van vallen op diverse middelen in”, legt KBO-PCOB-woordvoerder Arno Heltzel uit. “Valpreventie vraagt een integrale aanpak, weten zij. De beste aanpak is een combinatie van medicatiebewaking, verbetert zicht, het slikken van extra vitamine D, aanpassingen in huis en de woonomgeving en tenslotte bewegen.” Volgens de ouderenorganisatie is bewegen bijzonder belangrijk en een makkelijk doel om te bereiken. Heltzel: “Het versterken van de spierkracht kan al op eenvoudige wijze tijdens de dagelijkse gang van zaken.” Denk bijvoorbeeld aan het op de tenen staan en 3 keer heen en weer lopen terwijl u zich vasthoudt aan het aanrecht. Meer tips? Bekijk dan deze folder.

Valpreventieweek

Hoewel de ouderenorganisatie zich het hele jaar door bezighoudt met het geven van tips om vallen onder ouderen te beperken, organiseert zij samen met VeiligheidNL jaarlijks de valpreventieweek. Tijdens deze periode wordt er nog meer aandacht aan dit onderwerp geschonken. De valpreventieweek 2018 is in oktober. In 2017 is er rond diezelfde tijd een valpreventieweek en daar schrijven wij destijds dit artikel over: Spotlight op vallen tijdens valpreventieweek .

(Bron: KBO-PCOB, NRC, CBS, ANP)

Geef een reactie