dementie

1 op de 3 Nederlanders houdt dementie geheim

29 procent van de Nederlanders houdt het liefst geheim dat hij of zij dementie heeft. Dat blijkt uit dit onderzoek dat in aanloop naar Wereld Alzheimer Dag is gepubliceerd. Dit cijfer ligt iets hoger dan het Europese gemiddelde van 25 procent. Beginnend dementerenden zijn bang om anders behandeld te worden, wanneer hun omgeving weet dat zij dementie hebben.

Praat met, niet over dementerenden

Mensen houden hun (beginnende) dementie vaak verborgen voor hun omgeving, omdat zij bang zijn om niet meer hetzelfde behandeld te worden. Belangenorganisatie Alzheimer Nederland hoort vaak dat mensen het woord gaan richten tot de partner van de persoon met dementie, in plaats van tot de persoon zelf. “Zij zijn bang dat er niet mét hen, maar over hen gepraat zal worden”, vertelt Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland aan Nu.nl.

Ook vrezen beginnend dementerenden dat mensen hen gaan zien als een ander persoon, zodra duidelijk wordt dat zij aan dementie lijden. Zeker in het beginstadium van de hersenziekte kan men nog heel veel zelf. Wanneer zij dan aan hun omgeving vertellen dat zij dementie hebben, zijn beginnend dementerenden bang dat mensen denken dat zij opeens veel minder kunnen dan daadwerkelijk het geval is. “Mensen met dementie houden er niet van om betutteld te worden.”

Taboe doorbreken

In Nederland hebben ongeveer 280 duizend mensen een vorm van dementie en de verwachting is dat het aantal dementerenden in 2040 is verdubbeld. Daarom is het belangrijk om het taboe dat rondom dementie heerst, te doorbreken. “Het is geen onwil, maar vaak weten mensen niet wat dementie precies is of ze vinden het spannend. Het helpt als mensen met dementie zelf ook open zijn over hun ziekte, daarmee vergroten zij het begrip en de kans om geholpen te worden”, aldus Brons.

Alzheimer cafés

Nederland is al goed op weg om dementievriendelijk te worden en daarmee ook het dementietaboe te doorbreken. Zo zijn er bijvoorbeeld dementievriendelijke gemeentes, waar gemeentemedewerkers een speciale training krijgen om goed om te gaan met dementie. Ook wordt de campagne GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer in het leven geroepen en bestaan er Alzheimer cafés. Dat zijn trefpunten voor mensen met dementie en hun naasten, waar ook deskundigen aanwezig zijn die hulp kunnen bieden.

Zo herkent u dementie

Vermoedt u dat iemand in uw omgeving aan dementie lijdt? U kunt de ziekte herkennen aan de volgende symptomen:

  • Nieuwe informatie wordt niet meer goed onthouden.
  • Niet meer weten waar hij of zij is of welke dag, welke maand of welk jaar het is.
  • Moeite hebben met taal gebruiken of begrijpen. Dit wordt afasie genoemd.
  • Voorwerpen of geluiden niet meer herkennen of kunnen gebruiken. Dit heet agnosie.
  • Handelingen niet meer in de goede volgorde kunnen uitvoeren.  Dit heet apraxie.
  • Situaties niet goed meer kunnen beoordelen.

Meer weten over dementie? Lees ook:

Groot genetisch risico op dementie? Dan helpt een gezonde leefstijl niet altijd

Langer leven zonder dementie door nieuw ontdekt gen

Klant met dementie wordt vaak onvriendelijk en betuttelend behandeld 

Speciaal beweegprogramma kan dementerende helpen in beweging te blijven 

 

(Bron: Nu.nl, Alzheimer ’s Disease International, Alzheimer Nederland, Samendementievriendelijk.nl)

Geef een reactie