Zwarte Zwanen 10 – De Pensioenmiljardenroof
Publicatiedatum: 19 maart 2025
Journalist Cees Grimbergen vervolgt in de 10e aflevering van Zwarte Zwanen zijn onderzoek in de gesloten pensioenwereld, waar 1670 miljard euro van 10 miljoen Nederlanders ligt. Het programma toont hoe miljarden euro’s uit het Havenpensioenfonds werden geroofd. Tot verbijstering van havenwerkers bleek deze geraffineerde actie legaal. Verder in deze uitzending aandacht voor de nieuwe pensioenwet. Deze wet, die alles beter moet maken, pakt hoge beleggersvergoedingen, gesjoemel en netwerkcorruptie niet aan. De wet is complexer dan de vorige en verhult tekortkomingen in de pensioensector.
Invoeringskosten
Regering, parlement en pensioensector namen in 2023 een nieuwe pensioenwet aan. Het programma Zwarte Zwanen laat zien hoe immens hoog de invoeringskosten van die wet zijn: meer dan een miljard euro. Het geld gaat naar consultants, ICT-specialisten en pensioendeskundigen. Die uitgaven komen bovenop de kosten die fondsen jaarlijks maken. In 2023 was dat maar liefst 8,5 miljard euro.
Afhankelijkheid financiële markten
In het nieuwe pensioenstelsel gaan de pensioenen jaarlijks dalen of stijgen. Ze worden nog afhankelijker van de financiële markten. Vermogensbeleggers krijgen een grotere rol in het beheer van ons pensioengeld. Waar dat toe leidt, weten 40.000 werkende en gepensioneerde havenarbeiders. Hun pensioenfonds werd doorgeschoven naar een verzekeraar en daarna naar grote financiële partijen als Aegon en ASR. Die stellen dat de havenwerkers geen recht op indexatie hebben.
Miljardenroof Havenpensioenfonds
Nederland kan lessen trekken uit het Havenpensioenfonds. De havenpensioenen staan namelijk al jaren op nul procent indexatie. Terwijl eerst meer dan een miljard havenpensioenkapitaal in een kunstenfonds terecht kwam. En recent uit de havenpensioenpot nog eens 2,5 miljard euro aan de reserve van ASR werd toegevoegd.
Cees Grimbergen spreekt met Corrie van Hoorn (73) en haar man Leo (75). Hij werkte 45 jaar in de haven, zij in de thuiszorg. Het pensioenonrecht dat haar man meemaakte, laat Corrie niet los. Ook niet nu haar man ernstig ziek is. In haar zoektocht ontmoet zij voor de camera Klaas Knot, de hoogste baas van De Nederlandsche Bank. Deze toezichthouder op de pensioenen trad niet op tegen de miljardenroof. Journalist Eric Smit windt zich er, meer dan 10 jaar na het havenpensioenschandaal, over op. Voormalig havenarbeider Bert Voogt zet zich nu in als jurist voor zijn voormalige collega’s. En kunstenaar Timo Demollin maakte – betaald van havenpensioengeld – een kritisch kunstwerk over deze, zoals hij zegt ‘pensioenzwendel’.
De rol van de pensioenfondsen
Verder in deze uitzending: beheren pensioenfondsen en de financiële sector de pensioenmiljarden in het belang van miljoenen Nederlanders? Of speelt hun eigen belang een minstens zo grote rol? En waar komt de achteloosheid in het beheer van andermans geld vandaan?
Het programma Zwarte Zwanen 10 is te zien op woensdag 23 april om 20.25 uur bij MAX op NPO 2.
(Foto: v.l.n.r. Klaas Knot, Cees Grimbergen en Corrie van Hoorn. © MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is pijnlijk zo afgeschreven te worden na een lang werkzaam.leven, niks genieten van pensioen. Zorgen krijg je ipv indexatie
Moet jij als burger eens een paar honderdduizend stelen dan is geen gevangenis te klein. En dan nog klagen dat men de politiek niet meer vertrouwd??? En iedereen zwijgt maar, Knot bemoeid zich overal mee maar de dingen waar hij zich mee MOET bemoeien als directeur van de DNB blijven daarover blijft hij angstvalling stil. Gewoon mafia praktijken.
Wat ik zo erg vindt is dat de Tweede Kamerleden het oude pensioen regeling houden en wij die met pensioen zijn/ gaan de nieuwe wet krijgen dat zegt toch al genoeg!!!Referendum willen ze je ook al afpakken ..Die mevrouw die in Rotterdan
Mnu burgemeester is heeft deze wet snel door onze strot geduwd Ons geld onze beslissing en niet anders!!Als je straks die nieuwe regeling krijgt en het gaat fout durven ze gerust te zeggen ja…maar heeft dit toch gekozen?!!NOU ECHT !!!!!!ONACCEPTABEL …
Lang in de haven gewerkt 42 jaar lang en een mager pensioen nog geen 500 euro p maand die dank zij
Het onvoldoende toezicht van dnb in de vorm van knot verkwanseld is .pure diefstal !
Heel goed dat de heer cees grimbergen daar aandacht aan besteed. Hoop dat de politiek dat ook doet.Van de rechtelijke macht moeten wij het na vijf of zes uitspraken niet hebben. Heel Nederland weet ondertussen dat de prijzen gigantisch gestegen zijn. Haast alle pensioenfondsen hebben inmiddels iets van één indexering toegepast. Alleen de firma Aegon niet Ook zijn opvolger de firma ASR vindt het wel goed zo Waarvoor firma genoemd omdat zij de naam verzekeraar of pensioenfonds niet met trots mogen dragen.Wij zijn nu al zes jaar bezig met een gerechtelijke procedure maar werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om zoveel mogelijk tegen tewerken inclusief De Nederlandse Bank Grt Ton
1670 miljard!
Gooi maar op tafel in deze geweldige tijd.
Notabene op de tafel van de grootste Graaiers
Witte boarden met Boter op hun hoofd ,kunnen dit wel gebruiken.
Eerder de Havenarbeiders .
En nu? De bouwvakkers,metaal bewerkers of andere arbeiders?mensen die ook vertrouwen en respect
Behoren te krijgen zodat de samen leving beter wordt. Beschamend!
Tja …. eerst Paul Rosenmöller en nu Aegon en ASR
Mooie maar mislukte sier maken van andermans geld. We hebben in Nederland zéér slechte leiders en zéér onverantwoorde leiders die in zelf belang handelen. Aandacht voor de mensen ??…… NO WAY !! Nederland is heel hard aan het achteruitgaan !! Tegenwoordig mag er onverantwoord veel wat niet in de haak is.Rechters sluiten hun ogen voor misdaad.
Politici zijn niet te vertrouwen, rechters geven veel te veel aaibollen, politie moet optreden met de handen geboeid op de rug. Nederland is Nederland niet meer !!
We spreken nu over de miljardenroof uit het Havenpensioenfonds, maar zijn we dan de pensioenroof van fl. 32,86 miljard vergeten uit het ABP pensioenfonds? In 1982 stond het land er financieel buitengewoon beroerd voor. Het net aangetreden kabinet Lubbers I moest hard ingrijpen om de financiën van het rijk in het spoor te krijgen. Alles en iedereen kampte met geldgebrek, behalve de pensioenfondsen. Verschillende kabinetten hebben daarop een greep uit o.a. de kas van het ABP gedaan op basis van de ‘Uitname wet’ die door verschillende kabinetten is verlengd. Het wordt tijd voor beter toezicht door een toezichthouder die werkt vanuit een moreel kompas en meer oog heeft voor de belangen van pensioendeelnemers die 40 jaar of langer hebben gespaard voor een fatsoenlijk pensioen.
Pensioenfondsen waren altijd al een probleem. Toen wij trouwden in 1970 heb ik geprobeerd om van het verplichte pensioenfonds in de metaal af te komen. Hellas wettelijk verplicht. Zelf werkend op een bank heb ik laten uitrekenen wat het geld wat betaald moest worden zou opbrengen als ik het op een spaarrekening zou storten. Verbluffend, bij pensionering zou zonder eventuele verhogingen ruim 1.000.000 gulden op deze rekening staan. Wat krijg je dan als pensioen…. net geen 500 euro per maand. Pure diefstal. Toen al en het wordt alleen maar erger. Straks hebben we misschien niets meer.