Zoveel fooi is gebruikelijk voor uw kranten- en pakketbezorger
Publicatiedatum: 16 december 2024
Het einde van 2024 nadert en dat betekent dat uw kranten- en/of pakketbezorger binnenkort waarschijnlijk weer bij u aanklopt om u fijne feestdagen te wensen. Een blijk van waardering voor bezorging door weer en wind, voor een beroepsgroep die slecht betaald krijgt, wordt dan altijd gewaardeerd. Maar hoeveel fooi geeft u eigenlijk? En hoe weet u zeker dat u met de juiste bezorger te maken heeft?
Traditie van fooi rondom de feestdagen is al eeuwenoud
Ieder jaar geven veel mensen de krantenbezorger geld, wanneer hij of zij u met een kaartje in de hand een gelukkig nieuwjaar wenst. Een traditie die al eeuwenoud is. Deze nieuwjaarsgroet bestaat volgens historicus Joop Koopmans namelijk al sinds de 18e eeuw, zo vertelde hij eerder bij Spraakmakers. Destijds stonden mensen alleen niet met een kaartje, maar met een soort mini krant voor deur. Dit was een soort overzicht met nieuwsfeiten van het voorgaande jaar.
Wel was het doel van deze mini krant vroeger hetzelfde als nu; namelijk een extra zakcentje voor mensen die dit goed konden gebruiken. De fooi was dan ook niet alleen voor de krantenbezorger, maar ook voor andere slecht betaalde beroepsgroepen. Zo stonden naast krantenbezorgers jaarlijks ook lantaarnopstekers, nachtwakers en torenwachters op de stoep. Iedere beroepsgroep kwam met een eigen jaaroverzicht, vaak in de vorm van een rijm.
Vergeet ook de pakketbezorgers niet
Naast krantenbezorgers hebben ook pakketbezorgers het financieel vaak niet breed. Zij krijgen vanuit de CAO weinig betaald en hebben soms te maken met slechte arbeidsvoorwaarden. Volgens NU.nl krijgt een beginnend bezorger een salaris van zo’n 1.983 euro bruto per maand. Ieder jaar gaat dat automatisch een stapje omhoog. Na 6 jaar is dit zo’n 2.509 euro bruto per maand, wat het maximum is. Geen vetpot dus.
Toch is het niet gebruikelijk dat Nederlanders pakketbezorgers ook fooi geven. Via een eerdere poll van Radar onder 3700 respondenten blijkt namelijk dat slechts 1 op de 5 mensen de pakketbezorger wel eens een fooi geeft. En dat terwijl we een bezorger die eten brengt vaak wel fooi geven (per keer dat ze komen).
Fooi tussen de 10 en 20 euro gebruikelijk
Maar wanneer u besluit uw kranten- en/of pakketbezorger een fooi te geven, hoeveel is dan eigenlijk gebruikelijk? Een voormalig krantenbezorger vertelt op vragenforum Reddit: “Ik kreeg toen ik de ochtendkrant nog bezorgde aardig wat. Het grootste gedeelte gaf maximaal 5 euro. Daarna redelijk wat mensen die tussen de 10 en 20 euro gaven. De uitschieters waren 3 a 4 mensen die 50 euro gaven.”
Op de site van wijlen Beatrijs Ritsema, die in Nederland altijd bekend heeft gestaan als dé expert op het gebied van etiquette, staat dat een fooi tussen de 10 en 20 euro gebruikelijk is. Een fooi van 5 euro geldt tegenwoordig als weinig. Zeker wanneer u bedenkt dat een kop koffie in de horeca vaak al zo’n 3 euro kost.
Hoe weet u zeker dat u de juiste krantenbezorger fooi geeft?
Wanneer u uw bezorger kent, omdat u hem of haar regelmatig ziet, weet u dat u met uw fooi direct aan het juiste adres bent. Maar in sommige gevallen kan het ook goed zijn om eerst even na te gaan of u inderdaad met de juiste persoon te maken heeft. Er zijn namelijk ook personen die zich voordoen als iemand van de bezorging, terwijl zij dit niet zijn. Dit is waar u op kunt letten:
- Identificatie: meestal laten krantenbezorgers rond de feestdagen een kaartje achter met daarop hun naam. Dit kan hun identiteit bevestigen. Het is dan ook niet gek om naar een legitimatie te vragen, mede om deze naam van de bezorger te controleren.
- Bel de klantenservice: vraag bij de klantenservice van uw krant om een korte bevestiging van de naam van uw bezorger. Zij kunnen dit controleren. Ook bij twijfel kunt u hen altijd raadplegen.
(Bron: Nu.nl, Margriet, Libelle, Spraakmakers, Moderne Manieren volgens Beatrijs Ritsema. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom een foto van een postbezorger wanneer dit stuk over een pakketbezorger gaat?