Wie krijgt wat?

Wat te doen met uw geld als u er niet meer bent? De mogelijkheden zijn oneindig. Zo kunt u nalaten aan familie of vrienden of uw kapitaal schenken aan een goed doel. Maar dit pakt niet altijd goed uit. Zeker niet als het gaat om de nalatenschap van verstandelijk beperkten en dementerenden.

Leger des Heils

Dat bleek gisteren uit een aflevering van Zembla, waarin de vraag wordt gesteld wie de wilsonbekwamen op dit vlak beschermt. Mensen die dus niet meer in staat zijn om zelfstandig verantwoorde beslissingen te maken. In de aflevering komen verschillende voorbeelden aan bod. Zo ook meneer Broekhuis die een groot bedrag naliet aan het Leger des Heils. Volgens zijn vrouw en dochters stond Broekhuis al jaren niet meer voor zichzelf in. Hij had beginnende dementie en zijn gedrag was aanzienlijk veranderd door de jaren heen. Dat hij miljoenen afstond aan het Leger des Heils nam de familie voor lief, maar dat ook het huis -waarin zijn vrouw nota bene nog woonde- binnen dat testament viel, trokken ze niet. De familie diende meerdere verzoeken in bij het Leger des Heils om het huis terug te geven. De weduwe van meneer Broekhuis heeft het huis tenslotte zelf gebouwd en wil in rust haar laatste dagen daar doorbrengen. Leger des Heils gaf geen gehoor en er volgde een rechtszaak. Helaas vooralsnog zonder succes. Hun woordvoerder houdt vast aan “de laatste wil van de overledene”.

Bewindvoerder

Onze huidige generatie ouderen is de rijkste ooit. Samen laten zij in de toekomst voor meer dan 100 miljard na. Een deel van die generatie is een kwetsbare groep, vooral als het om de erfenis gaat. Als u ervan overtuigd bent dat zo iemand in uw buurt niet meer in staat is om zelf de juiste keuzes te maken, dan kunt u bewindvoering aanvragen bij de rechter. Zo voorkomt u nare situaties als die van de familie Broekhuis.

Geef een reactie