Werkt een basisinkomen? Finland probeert het uit
Publicatiedatum: 28 december 2016
Op verschillende plekken in de wereld wordt er over het basisinkomen nagedacht en worden er plannen gemaakt om het uit te proberen, zoals in Nederland, Canada en Californië. In Finland zijn ze inmiddels een stap verder en gaat er vanaf 1 januari 2017 een proef lopen.
Geen voorwaarden
Vanaf 1 januari krijgen in Finland 2000 willekeurig gekozen werklozen geen werkloosheidsuitkering meer, maar een basisinkomen. Het is een bedrag van 560 euro per maand en het wordt niet belast en er zijn geen voorwaarden aan verbonden, dus de werkloze kan desgewenst bijklussen.
Papieren rompslomp verdwijnt
De Finse overheid wil met de proef bekijken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering en of de ontvangers meer gemotiveerd worden te werken. Door de bureaucratie rond uitkeringen deinzen veel werklozen ervoor terug werk aan te nemen, omdat er dan op de uitkering zal worden gekort via belastingen. Mogelijk valt die schroom weg bij een basisinkomen. Bovendien verdwijnt veel papieren rompslomp. De werkloze hoeft niet aan te tonen dat hij werk zoekt en de uitkeringsinstanties hoeven niks meer te controleren. Als de werkloze werk aanneemt, hoeft hij dat bij niemand op te geven, want aan het basisinkomen zijn geen voorwaarden verbonden.
Weigeren geen optie
De 2000 mensen die straks een basisinkomen krijgen, weten dat zelf nog niet. De uitkeringsgerechtigden horen dit kort voor de jaarwisseling. Het gaat om mensen in de leeftijd van 25 tot 28 jaar die in november een werkloosheidsuitkering hadden. Ze moeten aan de proef meedoen en mogen niet weigeren. Het is volgens Helsinki voor het eerst dat een land zo’n basisinkomen op deze schaal uitkeert. De proef gaat 2 jaar duren.
In Zwitserland verwierp een grote meerderheid van de kiezers eerder dit jaar het idee van een basisloon.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nu naar een systeem dat iedereen, wereldwijd een basisinkomen krijgt. Dan hebben we geen economische vluchtelingen meer en kan er gigantisch worden bespaard op: grensbewaking, politie, geheime diensten, reddingsacties, vluchtelingen opvang, allerlei administratieve diensten, criminaliteit en ontwikkelingshulp. Ook is het niet meer nodig om foute dictators, geld toe te stoppen om vluchtelingen tegen te houden. Netto houden we een positief resultaat over. Wat een rust zal er over de wereld komen, als niet meer elk TV journaal gevuld wordt met ongelukken van vluchtelingen onderweg, moord en doodslag, honger in ontwikkelingslanden, corrupte dictators, en criminaliteit in Brazilie.
Ach, heer Oosterwijck. Wat denkt u? Dat we de start maken in Nederland? Waar de VVD al decennia langde dienst uitmaakt, al of niet gesteund door coalitiegenoten of gelijkgestemden als de verschillende traditionele (midden)partijen? Wij zijn als land een droomverdienmodel voor het almachtige bedrijfsleven. Voor de touwtjestrekkers. Niet die uit de oude brievenbussendoos maar die van de banken, verzekeraars, woningbouwverenigingen. Wat u voorstelt is de droom van de kleine man. En die gaat het afleggen, al of geen gunstige verkiezingsuitslag. De kleine man was vroeger nog een factor van belang, daar waar politici liever geen volle Malievelden zagen of een dichtgedemonstreerd Binnenhof. Maar die kleine man is niet meer. Hij is verworden tot de weerloze microman.