Verpleeghuis AOW

Wat gebeurt er met uw AOW als uw partner naar het verpleeghuis moet?

Als u getrouwd bent en uw partner noodgedwongen naar het verpleeghuis moet, is dat een ingrijpende verandering voor u beiden. Zeker als u AOW ontvangt, komt u voor een aantal keuzes te staan. Hoe werkt dit precies?

AOW voor ongehuwden of AOW voor samenwonenden?

De hoogte van uw AOW-uitkering hangt samen met uw woonsituatie. Hiervoor zijn er grofweg 2 mogelijkheden. U woont alleen óf u woont samen, met uw echtgenoot of geregistreerde partner. De AOW voor ongehuwden (70 procent van het minimumloon) is hoger dan de AOW voor samenwonenden (50 procent van het minimumloon). U en uw partner kunnen immers 2 keer 50 procent incasseren, in plaats van 1 keer 70 procent.

Maar als uw partner naar een verpleeghuis verhuist en u wel thuis blijft wonen, staat u voor een keuze. U woont niet meer samen, maar voor de wet zijn jullie nog altijd (huwelijks)partners. U kunt uw AOW voor samenwonenden behouden, maar u kunt ook besluiten om allebei een AOW voor ongehuwden te nemen. Als u wel een partner heeft, maar niet getrouwd bent, gelden er weer aanvullende voorwaarden om uw AOW voor samenwonenden te behouden. Daarover kunt u meer lezen op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

AOW minimumloon 1 juli 2023
Lees ook: Minimumloonbedragen per 1 juli 2023 bekend: wat betekent dit voor uw AOW?

Overstappen naar een AOW voor ongehuwden, is het voordelig?

Als u overstapt, krijgt zowel uw partner als uzelf een hogere AOW-uitkering, waardoor uw inkomen logischerwijs omhoog gaat. Dat klinkt voordelig, maar houd er wel rekening mee dat dit u indirect juist meer geld kan kosten. Want een hoger inkomen kan leiden tot een hogere inkomstenbelasting, terwijl u mogelijk minder zorg- en huurtoeslag ontvangt.

Daarnaast zit u met de kosten voor het verpleeghuis waar u partner verblijft. Hoe hoog die zijn, hangt ook weer af van hoe hoog uw inkomen is, zoals vastgelegd in de Wet langdurige zorg (Wlz). Als uw AOW – en dus uw inkomen – stijgt, kan de eigen bijdrage voor de zorg van uw partner dus ook hoger worden. Let er daarnaast op dat u bij een overlijden van uw partner geen recht heeft op een overlijdensuitkering, als u bent overgestapt op een AOW voor ongehuwden.

Nicki Pouw-Verweij verzorgingshuizen
Lees ook: Nicki Pouw-Verweij (JA21) pleit voor terugkeer verzorgingshuizen: “Veel ouderen vallen in een gat”

Wat als uw partner in een verpleeghuis moet wonen?

Stel dat uw partner (tijdelijk) naar een verpleeghuis verhuist, ga dan goed na wat voor financiële gevolgen dat heeft. Hiervoor kunt u de SVB, maar ook het Centraal Administratie Kantoor (CAK), de Belastingdienst en/of uw pensioenfonds raadplegen. Indien nodig kunt u uw wensen op medisch gebied vastleggen in een levenstestament, mocht één van jullie daar niet meer zelf over kunnen beslissen. Wat tot slot belangrijk is om te weten: als u heeft gekozen voor een overstap naar een AOW voor ongehuwden, is dat geen definitieve keuze. U kunt eenmalig weer overstappen naar een AOW voor samenwonenden.

(Bron: Archief, Sociale Verzekeringsbank, Margriet, Wetten.overheid.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Jacomijn says:

    Geweldig idee, maar er is nu al een tekort aan zorg personeel.

      mariquele says:

      De discussie gaat volgens mij over de AOW en niet over gebrek aan zorgpersoneel

    tiecas says:

    wat is de regeling als je gescheiden hoofdzakelijk in het buitenland(frankrijk), woont?

    Maxbox says:

    Met belangstelling gelezen maar met name voor AOW gerechtigen buiten Nederland nog ingewikkelder. Ieder jaar buitenland 2% strafkorting na jarenlang 45% inkomstenbelasting in Nederland te hebben betaald als ondernemer. Woon al 10 jaar in Spanje dus 20% AOW korting. Na 15 jaar heeft men in Spanje pas recht op enig Spaans overheid pensioen, dat schiet dus niet op. Waar blijft de Europese Unie fiscaal/financiële harmonisatie voor ouderen?

      Metssr says:

      En hoeveel voordeel heb je omdat het hele leven in Spanje veel goedkoper is?