Wat gebeurt er met een graf wanneer de grafrechten verlopen?
Publicatiedatum: 27 april 2025
Wanneer een dierbare overlijdt en begraven wordt, huurt u de grafrechten meestal voor een vooraf bepaalde periode. Maar wat gebeurt er met het graf nadat deze rechten zijn verlopen en de familie besluit ze niet te verlengen? Zijn er in dat geval nog kosten verbonden aan het ruimen van het graf?
Grafrechten voor bepaalde periode
Meestal gelden grafrechten voor een vooraf bepaalde tijd, zeker bij particuliere graven. In Nederland komen graven voor onbepaalde tijd steeds minder voor, hoofdzakelijk wegens ruimtegebrek. Zelfs als de grafrechten wel voor onbepaalde tijd zijn afgesloten, betekent dat niet dat het graf altijd behouden blijft. Er zijn voorwaarden verbonden aan het behoud van het graf. De begraafplaats mag het graf ruimen als de familie het niet onderhoudt of zich niet aan eventuele aanvullende voorwaarden houdt.
Veel vaker gelden grafrechten voor een bepaalde periode. Tegenwoordig bieden de meeste begraafplaatsen keuze uit 10, 15, 25 of 35 jaar. Na afloop hiervan is verlenging mogelijk met een periode van 5, 10, 15 of 20 jaar.
Grafrechten wel of niet verlengen?
Misschien komt de familie nog vaak bij het graf en wilt u het daarom verlengen. Het aantal bezoeken aan het graf kan in de loop der jaren ook afnemen, waardoor het graf niet meer altijd in goede staat is. In dat geval kunt u overwegen om de grafrechten niet te verlengen. De kosten kunnen ook een reden zijn om het graf te laten ruimen. Het verlengen van de rechten kost al snel meer dan 1.000 euro, wat niet voor iedereen eenvoudig te betalen is.

Wat gebeurt er met het graf?
Als de familie de grafrechten niet verlengt, ruimt de begraafplaats het graf uiteindelijk. Eerst verwijderen ze alles van het graf, zoals een grafsteen of grafmonument. In de meeste gevallen krijgt de familie de grafsteen aangeboden van de begraafplaats. De rechthebbende van het graf mag de grafsteen aan het einde van de grafrechten ook zelf verwijderen. De inhoud van het graf zelf wordt meestal pas geruimd zodra het opnieuw in gebruik komt. Als de familie de stoffelijke resten wil laten overbrengen, wordt het graf wel meteen leeggehaald.
De meeste begraafplaatsen rekenen geen kosten voor het leeghalen van een graf als de familie zelf niets vraagt. Indien u de stoffelijke resten wilt herbegraven of cremeren, rekent de begraafplaats hier doorgaans wel kosten voor.
Wat als mijn dierbare in een urnengraf ligt?
Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Sommige families plaatsen het as van hun dierbare dan in een urnengraf. Op die manier heeft de familie toch een plek om naartoe te gaan. Ook hiervoor huurt u de rechten doorgaans voor een bepaalde periode. Na verloop van deze periode kunt u verlengen. Doet u dit niet, dan kunt u de urn mee naar huis nemen of ergens uitstrooien. Als rechthebbende krijgt u de urn altijd aangeboden, maar hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn. Gemiddeld kunt u rekenen op een bedrag tussen de 100 en 200 euro voor het openen van het urnengraf en administratieve kosten.
(Bron: DELA, Uitvaart, Circlestone, Margriet, Overheid en Plusonline. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
2 oplossingen;
De Urn kun je thuis zetten en mee verhuizen.
Achter in je tuin en gratis meenemen als je huis verkocht.
Familie graf elders?
Als je buiten NL woonde of 2e huis hebt is in andere landen dit mogelijk.
Met 11 Ha maar ooit oude Wijngaard en leven als ” Gort in Frankrijk” is leuk maar de begraafplaats van vorige kan ik elk familie lid zelf begraven en bijzetten.
Wel moet je goed informeren naar wetten en regels want begraven mag, maar melden was verplicht hoorde ik achteraf!
Over de grens is vaak meer mogelijk tegen lagere of nihil leges kosten voor registratie.