De 5 grootste pensioenfondsen van Nederland: ABP, PFZW, PMT, BpfBOUW, en PME

Wat doen de 5 grootste pensioenfondsen in 2025? Grote terughoudendheid over indexatie

Hoe hoog valt uw pensioen uit in 2025? De grote pensioenfondsen nemen hier in de loop van november 2024 definitief een besluit over. Maar een indexatie lijkt niet in het verschiet te liggen, ook al hebben de pensioenfondsen over het algemeen voldoende financiële reserves. De aanstaande overgang naar het nieuwe pensioenstelsel speelt hier een rol in.

Overstap naar nieuwe pensioenstelsel in 2026 of 2027

De pensioenfondsen zijn druk bezig met deze overgang naar het nieuwe stelsel, als gevolg van de nieuwe pensioenwet uit 2023. Voor het ‘invaren’, het overzetten van bestaande pensioenen naar het nieuwe stelsel, hebben ze tot 2028 de tijd. Een aantal kleine fondsen gaat in 2025 al overstappen, ambtenarenfonds ABP volgt op 1 januari 2027. De overige 4 grote pensioenfondsen – PFZW (zorg en welzijn), PMT (metaal en techniek), bpfBOUW (bouw) en PME (metaal- en techindustrie) – gaan allemaal voor 1 januari 2026.

Waarom zijn de 5 grote pensioenfondsen zo voorzichtig in 2025?

Die overstapdatum komt dus steeds dichterbij en werpt zijn schaduw al vooruit in 2025. De grote 5 pensioenfondsen willen tot die tijd zo veel mogelijk reserves in kas houden. Daardoor nemen ze nu weinig financiële risico’s. “Oudere werknemers moeten straks gecompenseerd worden, omdat deze er bij de overgang anders aantoonbaar op achteruit zouden gaan. Daar moet je dus voor sparen”, stelt pensioenexpert Robbert van Woerden tegenover MAX Magazine.

“Bovendien willen pensioenfondsen liever wat geld achter de hand houden, zodat ze een eerste tegenvaller in het nieuwe stelsel kunnen opvangen”, vervolgt Van Woerden. Want volgens de nieuwe pensioenwet, door critici ook wel ‘casinopensioen’ genoemd, hebben beleggingsresultaten een grotere invloed op de hoogte van de pensioenen. Pensioenfondsen willen zich dus alvast indekken, mocht er na de overstap inderdaad financiële tegenwind komen.

Hoe hoog is de verwachte inflatie in 2025?

En daarom is er nu nog vooral terughoudendheid, voor wat betreft het indexeren van de pensioenen in 2025. De verwachte inflatie bedraagt 3,2 procent. In vergelijking met de mega-inflatie van 10 procent in 2022 valt dit nog mee. Maar het lijkt er dus niet op dat de grote pensioenfondsen hun pensioenen mee laten stijgen met deze 3,2 procent. Hieronder gaan we deze grote 5 fondsen 1 voor 1 langs.

Pensioenkuil doorsneesystematiek
Lees ook: ‘Pensioenkuil’ dreigt voor veertigers: wat is er aan de hand?

Gaat ABP indexeren in 2025?

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft medio oktober 2024 al aangekondigd dat er ‘nog een paar spannende weken’ zullen volgen. Want eind november zal pas duidelijk worden in hoeverre de pensioenen geïndexeerd kunnen worden. En als dat gebeurt, dan zal de maximale stijging 3,56 procent bedragen. De dekkingsgraad (het aantal benodigde reserves voor elke euro die wordt uitgekeerd) van ABP is 114,6 procent, hoog genoeg voor een eventuele indexatie. Maar het ambtenarenfonds kijkt ook nog naar mogelijke renteverlagingen en houdt daarom een slag om de arm.

Gaat PFZW indexeren in 2025?

PFZW heeft aangekondigd dat er bij een dekkingsgraad tussen de 110 en 115 procent ‘beperkt ruimte’ is om de pensioenen te verhogen. Oftewel, voor elke uitgekeerde euro moet er 1,10 à 1,15 euro in kas liggen. Maar de dekkingsgraad van het zorgfonds schommelt al enige tijd rond de 109 procent en ligt in september 2024 op 109,8 procent. Het zorgfonds is dus voorzichtig en lijkt de pensioenen in 2025 op hetzelfde niveau te houden.

Deze dakdekkers hebben in september 2024 al actie gevoerd, om aandacht te vragen voor het vroegpensioen.
Lees ook: Akkoord over vroegpensioen voor zware beroepen: wat weten we al en wat gaat er nog gebeuren?

Gaat PMT indexeren in 2025?

PMT heeft een actuele dekkingsgraad van ruim 109 procent. Dat is normaal gesproken wel voldoende voor een pensioenverhoging, net als in dit jaar al gebeurd is (de pensioenverhoging is, met vertraging, doorgevoerd per juni 2024). Maar PMT wil nog niet te hard van stapel lopen, ruim 1 jaar voor de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. ‘Met het verhogen van de pensioenen daalt wel onze dekkingsgraad. De verhoging kost namelijk geld. Met een lagere dekkingsgraad wordt de kans op verlagingen in de toekomst wel groter’, klinkt het.

Gaan bpfBOUW en PME indexeren in 2025?

BpfBOUW heeft eind 2023 nog besloten om de pensioenen voor dit jaar gelijk te houden, ondanks een dekkingsgraad die al maandenlang boven de 125 procent zit. Is een indexatie per 1 januari 2025 wel haalbaar? Daar kan het bouwfonds pas eind november 2024 over berichten. Tot slot, PME staat er qua dekkingsgraad (113,7 procent) ook goed voor. Maar PME belooft zijn deelnemers in 2025 zeker geen gouden bergen, ook met het oog op de naderende overstap. “Een mogelijke verhoging van de pensioenen zal dit jaar helaas gering zijn”, aldus voorzitter Eric Uijen.

(Bron: Archief, MAX Magazine, ANP, Business Insider, NOS, FNV, ABP, PFZW, PMT, bpfBOUW, PME. Foto: Lex van Lieshout/ANP)

Geef een reactie