Spaarrente leenrente

Waarom stijgt de leenrente veel harder dan de spaarrente?

In september 2022 schrijven we over een historische ingreep van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente met 0,75 procent verhoogt. Sindsdien zijn er nog meer renteverhogingen geweest en het lijkt er sterk op dat er in 2023 en daarna nog een paar gaan volgen. Wat hebben deze 1e maatregelen opgeleverd? Het lenen van geld wordt een stuk duurder, maar de spaarrente blijft overwegend laag. We leggen uit hoe dit kan.

Waarom is de leenrente zo hard gestegen?

De renteverhoging van september 2022 is een maatregel om de explosief gestegen inflatie een halt toe te roepen. Doordat de rentes hoger worden, wordt het inkopen van geld duurder voor banken en kredietverstrekkers. Dit rekenen ze door in hun leningen. Daardoor krijgen mensen die geld willen lenen, te maken met een hogere rente.

Het laagste rentetarief voor een lening van 50.000 euro is in 1,5 maand tijd fors gestegen. Begin december 2022 staat deze op 4,8 procent, medio januari 2022 is de rente gestegen naar 5,4 procent. Over een periode van 5 jaar kan dat 800 euro aan extra kosten betekenen. In sommige gevallen moet u zelfs 8,9 procent rente betalen bij een lening van 50.000 euro. Ook de rente op leningen van 10.000 en 20.000 euro is duurder geworden.

Het lijkt er niet op dat deze rentepercentages spoedig omlaag gaan in de loop van 2023. De oorlog in Oekraïne en de extreme inflatie in 2022 zijn onzekere factoren en de kredietverstrekkers willen niet te veel risico lopen. “Om die onzekerheid te compenseren, willen beleggers hogere rentes voor het geld dat ze uitlenen”, citeert het ANP Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij website Geld.nl.

Waarom is de spaarrente minder hard gestegen?

Van spaarrekeningen met een rentepercentage van 0 procent, zoals in 2017, is geen sprake meer. Maar daar is ook wel alles mee gezegd. De spaarrente is weliswaar lichtjes gestegen, maar blijft nog steeds achter bij de leenrente. Dat is tenminste zo bij de meeste bekende Nederlandse banken. Bij ASN Bank, SNS Bank, RegioBank, ING, Rabobank en ABN Amro komt de spaarrente in januari 2023 niet boven de 0,25 procent uit.

Deze banken kunnen het zich permitteren, omdat ze simpelweg al een groot klantenbestand hebben. De meeste spaarders hebben namelijk ook al een betaalrekening bij 1 van deze bekende banken. Zij hoeven dus niet zo nodig extra spaarders aan te trekken en hebben geen aantrekkelijke spaarrente nodig. Bovendien hebben de grote banken hoge kostenposten, in de vorm van hypotheken. Verder is het sparen een kwestie van vraag en aanbod. Sinds de coronacrisis zijn we meer gaan sparen en is er dus een hoger aanbod qua spaargeld, met een lagere spaarrente tot gevolg.

Voor de hoogste spaarrentes bent u aangewezen op kleinere, minder bekende banken in het buitenland. Zij maken relatief weinig kosten en kunnen logischerwijs een hoge rente aan potentiële spaarders aanbieden. Maar is dat niet risicovol, met het Icesave-faillissement in 2008 nog in het achterhoofd? Dat ligt eraan waar en hoeveel geld u spaart. Banken in de Europese Unie hebben namelijk een dekkingsniveau van maximaal 100.000 euro. Mocht zo’n bank failliet gaan, dan dient u binnen 20 werkdagen alles tot dat bedrag terug te krijgen.

(Bron: ANP, Geld.nl, Spaarrente.nl, RTL Z, Algemeen Dagblad, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie