Waarom stijgt de goudprijs opeens zo hard en hoe kunt u daarvan profiteren?
Publicatiedatum: 25 maart 2023
De internationale goudprijs maakt in maart 2023 een opvallende ontwikkeling door. De prijs per gram schommelt dagelijks, maar ligt wel zo’n 5 euro hoger dan op 1 januari 2023. Waar komt dat door? En kunt u er ook van profiteren?
Hoe hard is de goudprijs in korte tijd gestegen?
De plotselinge stijging van de goudkoers heeft te maken met de onrust in de bankenwereld van maart 2023. Meerdere Amerikaanse banken vallen om en ook het Zwitserse Credit Suisse verkeert in zwaar weer. Door deze onzekerheid op de financiële markten halen veel mensen hun geld van de bank en investeren ze in goud. In de loop van maart 2023 gaat het dan ook hard met de goudprijs. Die schommelt sinds het begin van het jaar rond de 55 euro per gram, maar stijgt in korte tijd opeens naar 60 euro per gram.
Waarom is goud zo populair in onzekere tijden?
De goudprijs reageert vaak op ingrijpende gebeurtenissen in de wereld of andere zaken die voor onzekerheid zorgen. Dat is bijvoorbeeld het geval in februari 2022, als de oorlog in Oekraïne op het punt van uitbreken staat. Hetzelfde geldt voor de coronacrisis in 2020 en de explosie in de haven van Beiroet, later dat jaar. Daphne Roes, van het Rotterdamse goudwisselkantoor MaxGoud, verklaart waarom de goudprijs vaak stijgt in onzekere tijden. “Geld wordt minder waard, rente levert niets op, aandelen zijn onzeker. Goud houdt z’n waarde, wat er ook gebeurt”, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.
De prijs van goud is elke dag anders en kan zelfs op de dag schommelen. Maar goud vertegenwoordigt wel altijd waarde en is dus aardig bestand tegen inflatie. “Beleggers vluchten dus in goud en dat drijft de prijs op. Dat gebeurt bij alle edelmetalen, trouwens. Ook bij edelstenen”, aldus Roes.
Kunt u zelf profiteren van de hoge goudprijs?
Heeft u zelf nog oude sieraden thuis liggen? Als die geen emotionele waarde voor u hebben, kunt u ze wellicht verkopen in een goudwisselkantoor. Want u kunt er opeens heel wat meer geld voor krijgen. Zo zijn er nog meer zaken die u tegen betaling in kunt leveren. Met guldens kunt u sinds 2022 niet meer betalen, maar ook die oude munten en briefjes kunnen u nog geld opleveren (euro’s welteverstaan). In dit artikel over het inleveren van oude guldens geven we meer uitleg. Daarnaast kunnen zelfs gouden tanden verrassend veel waard zijn.
Als u zelf naar een goudwisselkantoor gaat, zorg dan dat u weet wat u voor uw ketting of armband kunt vragen. Als er een stempeltje in staat, weet u in elk geval wat het karaatgehalte is. Dat kan bijvoorbeeld 333 (8 karaat), 585 (14 karaat), 750 (18 karaat), 833 (20 karaat), 900 (21,6 karaat) of 916 (22 karaat) zijn. “Kijk naar de actuele prijzen per gram”, geeft Amy Koot van taxateur Oudgoud.nl nog aan, in gesprek met Margriet. “En let op de kleine lettertjes. Soms moet je achteraf nog voor smeltkosten betalen.”
(Bron: Archief, Hollandgold.nl, Goudwisselkantoor.nl, Algemeen Dagblad, BNR Nieuwsradio, Margriet, NPO Radio 5, Dawson Gold. Foto: Shutterstock)